Zijn we klaar voor de Autopilot van Tesla Model S?

Wanneer rijdt de auto helemaal vanzelf en kunnen we lekker pitten op de achterbank? Een volledig zelfrijdende auto is het nog niet, maar het scheelt niet veel. Ik test de Autopilot van de Tesla Model S.

Kijk, sturen zonder handjes! Maar niet helemaal. Om de zoveel tijd vraagt de Tesla mij om toch even het stuur aan te raken. Puur om te weten dat ik er nog ben en dat ik weet wat ik doe. Voor de zekerheid en uit veiligheid houd ik vooral het stuur vast.

Wat doet de Autopilot van de Tesla Model S?  Hij zorgt ervoor dat de wagen automatisch stopt wanneer er bijvoorbeeld een botsing dreigt of als andere voertuigen iets te dichtbij komen. Als ik de richtingaanwijzer naar links of rechts aanzet verandert de Tesla Model S zelf van rijbaan en kijkt ook uit of er geen achterliggers zijn en past zijn snelheid aan waar nodig. IJkpunt is bijvoorbeeld de auto die voor hem rijdt, de wegmarkeringen en de maximale toegestane snelheid. Ik moet echter wel continu blijven opletten en mijn handen bij het stuur houden, om eventueel te corrigeren wanneer de Tesla Model S bijvoorbeeld geen markeringen op de weg ziet. Dan kan hij af en toe de weg kwijt raken. De Autopilot van de Tesla Model S werkt alleen goed op de snelweg. In woonwijken of in de stad is de omgeving – wel of geen markeringen, wel of geen stoepranden – nog te ingewikkeld voor de Autopilot om verstandige ‘beslissingen’ te maken.

Tesla-Model-S-Autopilot-femmefrontaal

Al met al een bijzondere ervaring, de Autopilot van de Tesla Model S. Optimaal werkt het nog niet en ik moet er continu mijn hoofd bijhouden, dus echt ontspannen is het niet. De Autopilot geeft echter nu al wel een glimp van de toekomst van autorijden, en dat is gaaf om te ervaren. Niet elk model van de Tesla Model S kan deze update overigens aan, alleen modellen vanaf eind 2014 en de upgrade is (nu nog) best prijzig, namelijk een paar duizend euro.

Lees ook:  Mercedes-Benz CLE Coupé: Keeping it classy

Camera en montage: Isabeau Kamphuis

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Video: Evelin ging een nacht op stap met de Aston Martin DB11
“He kept me awake until 05:00 AM”, Evelin. Je moet er wat...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *