Ken jij de Formule E al? Elektrisch racen door wereldsteden!

Formule E

De Formule 1, wie kent het niet?! Maar ken jij de Formule E? Op uitnodiging van DS (het luxemerk van Citroën) ging FemmeFrontaal naar de stad van de liefde voor de ePrix van Parijs om deze elektrische raceklasse te ontdekken!

Wat is de Formule E?
Het eerste kampioenschap met alleen maar elektrisch aangedreven raceauto’s. Het doel? Laten zien dat er ook schoon en  duurzaam geracet kan worden. De auto’s lijken wat uiterlijk betreft erg op F1 bolides. Ze wegen 888 kg en hebben een maximaal vermogen rond de 200 kW (272 pk). Er zijn in totaal negen teams met ieder twee coureurs die op stratencircuits (tijdelijke circuits in een stad) in tien grote wereldsteden strijden om de wereldtitel.

Wie rijden er in mee?
Het niveau ligt hoog want er rijden behoorlijk wat ex-F1 coureurs mee. Denk aan Lucas di Grassi, Sébastien Buemi, Nelson Piquet jr. en Bruno Senna, maar ook Jean Eric Vergne die nog steeds testpiloot is voor het F1 Ferrari-team. Er rijdt ook een Nederlander mee, Robin Frijns én zijn teammaatje Simona de Silvestro is de enige vrouw in het startveld!
Formule E

Wat zijn de grootste verschillen met de F1?
Natuurlijk de motor, die elektrisch aangedreven is. En het geluid, want dat is er bijna niet. En zeg nou zelf, racen zonder jankende motoren is toch hetzelfde als champagne zonder bubbels? Dat kan gewoon niet! Ook de pitstop is anders want er wordt van auto gewisseld omdat de accu’s snel leeg zijn. Ook voor de coureurs is het moeilijk. DS Virging racing coureur Sam Bird vertelt: “Doordat we op straat rijden is het wegdek onregelmatig en ligt de auto niet zo goed op de weg. Ook moeten we rekening houden met gas geven en remmen om de accu zo gunstig mogelijk te gebruiken. Bovendien wordt er in één race met twee auto’s gereden die toch weer anders kunnen aanvoelen.”
Formule E

Is Formule E leuk?

Ja wij vinden het leuk! Laat je niet misleiden door het ontbreken van het geile motorgeluid want er zijn veel gevechten op de stratencircuits, de auto’s dansen alle kanten op, de pitstops zijn hilarisch omdat de coureur van de ene auto in de andere huppelt en je kan jouw favoriete coureur naar de overwinning helpen door op hem/haar te stemmen en zo een fanboost te geven (de auto krijgt dan tijdens de race kortstondig extra vermogen). Kortom, een kijkje waard! Wij drinken er een glaasje Martini on the rocks op, champagne is ook zo overrated (knipoog). Meer weten? Kijk dan op www.formulae.com

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

DS Virgin Racing is het team gesponsord door sir Richard Brandson met coureurs Sam Bird en Jean-Eric Vergne. Brandson vindt dat Formule E hetzelfde kan doen voor elektrische straatauto’s als Formule 1 deed voor de benzineauto’s. Techniek (bijvoorbeeld accu’s) doorontwikkelen en zo toepasbaar maken in het dagelijkse verkeer en zo bijdragen aan duurzaamheid en schone lucht. Een nobel streven. Vind jij dat hij gelijk geeft? Laat het ons weten!

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Column Evelin: Auto Overlevingskit
Daar stond ik dan, voor de zoveelste keer in de file op...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *