Louise Sarzin en Bertha Benz: twee powervrouwen die autogeschiedenis schreven

Bertha Benz

Het is weer tijd voor een artikel over inspirerende vrouwen, en dan wel twee uit de autowereld. Energieke businessvrouw Louise Sarzin en de avontuurlijke Bertha Benz speelde beide een belangrijke rol in de geschiedenis van auto’s. Tijd voor een geschiedenis duik.

Gottlieb Daimler en Carl Benz zijn samen verantwoordelijk voor het uitvinden van de auto. Maar is het dan ook dankzij hen dat wij vandaag de dag met alle gemak in onze auto’s stappen? Niet helemaal.

De samenwerking tussen de Duitse uitvinder Gottlieb Daimler en Parijse advocaat Edouard Sarazin kenmerkt het begin van de Franse autogeschiedenis. De Duitser was druk aan het experimenteren met hogesnelheid benzine motors en Edouard Sarazin was met slechts het schudden van zijn hand verantwoordelijk voor het introduceren van deze uitvinding op de Franse markt. Waarom noemen we zijn vrouw, Louise Sarzin, dan de powervrouw? Zeker niet omdat zij alleen maar aan de zijde van haar man stond. Voordat Edouard kon slagen overleed hij in 1887 en dus nam Louise de touwtjes in eigen handen en sloot een nieuwe deal met Gottlieb Daimler. Louise zorgde voor de doorbraak van deze revolutionaire Duitse uitvinding in Frankrijk en schreef met haar zesde zintuig voor ondernemen een stukje autogeschiedenis.

Maar ook de naam Benz speelde een belangrijke rol. Carl Benz was medeverantwoordelijk voor het uitvinden van de auto, maar het was zijn vrouw Bertha Benz die meehielp aan de doordraak van zijn uitvinding. Zij maakte in 1888 de eerste roadtrip in de uitvinding van haar man, de Benz patent motorwagen; een watergekoelde motor op driewielbasis met maar één cilinder. Dit familie uitje met haar twee zonen was alle marketing die de uitvinding nodig had. Mede dankzij deze twee powervrouwen kunnen wij vandaag de dag alle roadtrips maken die we willen! En let’s be honest, dat is wel een applausje waard.

Lees ook:  In deze auto's rijdt de rest van de wereld, en wij (nog) niet
Louise Sarzin
Louise Sarzin
Bertha Benz
Bertha Benz

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
5x IAMS line-up highlights
Morgen gaat de International Amsterdam Motor Show in de RAI van start!...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *