Formule 1-update: op welke teams moet je in 2017 letten?

Formule 1, teams
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 25: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing in the garage during practice for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 25, 2016 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20161125-01247 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Rosberg die er plotseling mee stopt, Massa die toch wel weer gaat rijden en team Manor die helemaal niet meer aan de start verschijnt. Er is veel gebeurd binnen de bezetting van de Formule 1 teams sinds de laatste Grand Prix. Nu alle stoeltjes zijn ingevuld is het de hoog tijd voor een F1-update!

Vijf wisselingen
De meest besproken switch is natuurlijk die van Valtteri Bottas naar Mercedes. Nadat Nico Rosberg bekendmaakte niet meer terug te komen in 2017 barstten de speculaties los. Alle grote namen lagen immers al vast voor het nieuwe seizoen en Mercedes leek plots met de handen in het haar te zitten. Al snel bleek Bottas de eerste keuze te zijn en op 16 januari werd hij officieel gepresenteerd. Omdat Williams echter niet met twee onervaren coureurs het seizoen in wilde gaan (Lance Stroll had al getekend om naast Bottas te gaan rijden) hebben ze Felipe Massa zover gekregen zijn pensionering nog even op te schorten.

Welke andere coureurs wisselden van plek? Kevin Magnussen is door team Haas aangetrokken om dit seizoen naast Romain Grosjean te rijden. De plek van de Deen is ingevuld door Nico Hulkenberg die vertrekt bij team Sahara Force India. Dat stoeltje wordt dan weer ingenomen door Esteban Ocon. Ook zijn teamgenoot bij Manor, Pascal Wehrlein, heeft een nieuwe plek gevonden: hij vervangt Felipe Nasr bij Sauber. Wehrlein zal trouwens stiekem wel gefantaseerd hebben over de vrijgekomen plek naast Lewis Hamilton bij Mercedes. Als Mercedes-protegé zou hij toch minstens op de shortlist moeten staan? Maar het werd dus Sauber voor de Duitser.

Lees ook:  WWCOTY’s president Marta Garcia: ‘Autorijden opent de deur naar vrijheid’

Twee nieuwe namen
Oke, Stoffel Vandoorne kennen we natuurlijk al en na de heftige crash van Fernando Alonso heeft hij vorig seizoen ook al één race in de Formule-1 gereden, maar de Belg is nu ook echt één van de twee coureurs van team McLaren Honda. Dat maakt Lance Stroll de enige echte nieuweling dit seizoen. Stroll werd in 2016, in zijn 2e seizoen, kampioen in de Europese Formule 3. De nu 18-jarige Canadees staat bekend als een talent, maar ook als een brokkenpiloot. De vele (heftige) ongelukken kwamen hem in 2015 zelfs op een schorsing voor de derde race in Spa te staan. Ook het feit dat hij in de Formule 3 voor Prema uitkwam, by far het beste team, zorgt ervoor dat men nog niet geheel overtuigd is van zijn daadwerkelijke niveau en er wordt gezegd dat hij zijn stoeltje dan ook voornamelijk te danken heeft aan de vele miljoenen van zijn vader.

Drie keer afscheid
Nu Massa toch geen afscheid neemt (maar wel zijn afscheidscadeau houdt) zijn er nog drie namen die we dit jaar niet meer terugzien in de paddock. De officiële lezing is dat Jenson Button nog niet stopt als Formule 1-rijder. Hij blijft het komende seizoen nog als testrijder verbonden aan McLaren Honda en zou daarna weer terug kunnen komen als één van de twee coureurs. Dat lijkt echter vrij onwaarschijnlijk en we kunnen er dus vanuit gaan dat we de sympathieke Brit niet meer in een Formule 1-auto zullen zien.

Felipe Nasr zorgde in de GP van Brazilië met zijn negende plek voor de felbegeerde punten voor Sauber. Met deze twee punten eindigde het team voor Manor in de eindstand waardoor Sauber de bijbehorende miljoenen opstreek (wat later de doodsteek voor Manor zou blijken te zijn). Omdat zijn persoonlijke sponsor Banco do Brasil er echter mee stopte kreeg Nasr de financiering van zijn stoeltje niet rond bij Sauber en zien we hem dit jaar niet meer in actie.

Lees ook:  Maak kennis met de snelste (en duurste) elektrische cabriolet: de Maserati GranCabrio Folgore

Het verhaal van Esteban Gutiérrez is vrij simpel. Haas wilde niet nog een seizoen met hem verder. Of ‘besloot hem aan de kant te schuiven’ zoals Gutierrez het zelf noemt. En aangezien hij geen nieuw team kon vinden gaat hij dit seizoen aan de slag in de Formule E. En is Massa daarmee de enige overgebleven Braziliaan.

Naast deze drie personen nemen we helaas ook afscheid van een team. Het is Manor niet gelukt een geldschieter te vinden en in januari heeft het team dan ook het faillissement aangevraagd. Helaas staan er dus in 2017 slechts 20 coureurs op de grid.

Drie dezelfde teams
Dat betekent dat de samenstelling van de coureurs van de Scuderia Ferrari, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso hetzelfde blijft als in 2016. Dus geen Pierre Gasly naast Carlos Sainz jr., maar gewoon weer Daniil Kvyat. Gasly heeft daarop besloten hetzelfde ‘wachtkamertraject’ als Vandoorne te volgen en rijdt nu in de Super Formula in Japan.

En dan nu voor het overzicht de complete lijst met teams en coureurs van 2017:

Formule 1 teams

Comments

comments

Written By
More from Manon Pleiter
Subaru Levorg: gezinsauto voor op het circuit
Dat mijn Subaru Impreza en WRX STI zowel op de weg als...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *