Ruitenwissers onderhouden: tips & tricks

Ruitenwissers

Wist je dat meer dan 25% van de auto’s op de weg ruitenwissers hebben die eigenlijk niet meer kunnen? Ze zijn of wel versleten of wel (te) oud. Wanneer wissers versleten of (te) oud zijn, beginnen ze strepen en watersporen achter te laten en gaan ze zelfs piepen of stuiterend over de voorruit. Maar hoe komt dit? Hoe komt het dat zo’n groot percentage van de bestuurders met versleten ruitenwissers rondrijdt?

1. Veel mensen hebben het simpelweg niet in de gaten. Vooral tijdens weken/maanden waarin er geen regen valt, komt het nogal eens voor dat we vergeten de ruitenwisserbladen te controleren. En wanneer het vervolgens na een wekenlange droge periode weer begint te regenen, ontdekken we dat de wissers ondertussen oud zijn geworden. Dit kan al snel tijdens de zomermaanden gebeuren, wanneer het erg warm is en de uv-stralen sterk zijn (twee factoren die de ruitenwisserrubbers doen verslijten). Een vergelijkbaar iets kan gebeuren tijdens de overgang van herfst naar winter. De oorzaak zit hem hier ook in het rubber van een wisser, wat bij lagere temperaturen wat harder kan worden (hoe ouder de ruitenwisserbladen zijn, hoe harder het rubber wordt). Dus het rubber kan prima hebben gefunctioneerd terwijl de temperatuur boven het vriespunt lag, maar wanneer het -5 graden is, werkt datzelfde rubber niet goed meer omdat de ruitenwisserbladen al te oud/te versleten zijn.

2. Ruitenwissers moeten onderdeel zijn van het regelmatige onderhoud. Veel mensen zien ruitenwissers niet als onderdeel van regelmatig onderhoud (zoals dat wel het geval is met olie verversen en filters vervangen). Men wacht simpelweg te lang met vervangen totdat ze versleten zijn. Dat is prima, maar in dit geval moet je altijd een vervangend paar in de buurt hebben, zodat je ze kunt vervangen zodra je merkt dat ze versleten zijn en niet voor een onaangename verrassing komt te staan wanneer het begint te regenen.Een andere reden heeft te maken met de autofabrikanten. Het is tegenwoordig namelijk zo dat auto’s niet allemaal dezelfde soort aansluiting hebben voor de wissers. Verschillende modellen vereisen meestal verschillende soorten connectoren en ook verschillende afmetingen (lengtes). Kortom: het vinden van de juiste ruitenwissers voor je auto kan wat lastig zijn. In dit geval is de website ruitenwissers.com een uitkomst – zij hebben alle wissers voor vrijwel elke moderne auto.

Lees ook:  Naar deze vijf auto’s waren jullie het meest nieuwsgierig in 2023

De enige manier om te voorkomen dat je met slecht werkende ruitenwissers in een regenbui terecht komt is dus door de wissers regelmatig te controleren én om ze eens per jaar te vervangen. Het wordt aanbevolen om ze te vervangen voor de lente- en herfstmaanden, waarin het het meest regent. Tenslotte, en bovenal good to know: versleten ruitenwissers kunnen voor een gevaarlijke situatie op de weg zorgen omdat het zicht wordt verstoord door strepen water en ongewiste delen op de voorruit. Wanneer je je wissers een keer per jaar vervangt, voorkom je dat altijd helemaal ready om heel wat kilometers te gaan vreten!

Comments

comments

Written By
More from Imke Walenberg
Citroën C3: Meet het aantrekkelijke zusje van de Cactus
Eerder schreef ik voor FemmeFrontaal al over de Citroën Cactus, waar ik...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *