Speciale rijlessen voor vrouwen in zelfrijdende auto

zelfrijdende auto

Een drama noemt ervaringsdeskundige Dian het, het behalen van het roze papiertje. Keer op keer stapte ze met knikkende knieën in de auto, ze reed tijdens één van haar lessen de zijspiegel eraf en haar instructeur had ternauwernood een aanrijding met een fietser kunnen voorkomen. 56 lessen en drie afrij-pogingen verder had zij ze haar rijbewijs eindelijk op zak. Voor vrouwen als Dian is er vanaf komende zaterdag de oplossing: speciale rijlessen voor vrouwen in een zelfrijdende auto.

Een traject van snelwegen, regionale en lokale wegen tussen Helmond en Tilburg is aangewezen als route voor vernieuwende verkeersproeven. Het traject biedt rijscholen de gelegenheid om lessen met de zelfrijdende auto’s af te nemen. De Tilburgse rijschool Follia neemt als eerste het initiatief om het traject te gebruiken voor rijlessen in zelfrijdende auto’s. De rijschool zal zich met name richten op vrouwelijke cursisten. Met name bij vrouwen die controle en perfectie nastreven en die bovengemiddeld intelligent zijn, zien wij een primaire rijangst. Bovendien zijn vrouwen eigenwijzer dan mannen en hebben vaak moeite de controle uit handen te geven, licht de rijschool desgevraagd toe. De zelfrijdende auto zou een uitermate geschikt middel zijn om te leren los te laten en vertrouwen in de auto en daarmee in zichzelf te krijgen.

Het is voor het eerst dat in Nederland op een netwerk van grotere en kleinere openbare wegen in de praktijk rijlessen voor vrouwen in zelfrijdende auto’s afgenomen kunnen worden. Het testtraject is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur, Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Eindhoven en Helmond. Naast rijlessen in zelfrijdende auto’s zal op het traject ook ruimte zijn om te oefenen met colonne rijden, fileparkeren, communicerende verkeerslichten en vrachtwagens die met draadloos internet verbonden zijn.

Lees ook:  Lexus LBX: de kleinste Lexus ooit

Op termijn wordt de testomgeving mogelijk uitgebreid naar Breda en Den Bosch en zullen meer rijscholen het initiatief van rijschool Follia volgen.

Wil je meer informatie of je aanmelden om je eigen rijangst in een zelfrijdende auto te overwinnen, klik hier.

Comments

comments

Written By
More from Reba de Graaf
Portret: 50 jaar H.A.I. een typisch Hollands familiebedrijf in exclusieve auto’s
De Hollandse Auto Importmaatschappij B.V. (H.A.I.) te Rijnsburg bestaat in augustus vijftig...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *