Familie Test: Thule EasyfoldXT fietsendrager

Thule, fietsendrager

Nu de zomer eraan komt gaan we weer vaker met ons gezin een weekendje weg naar de camping. Superleuk en burgerlijk met caravan, fietsen en mountainbike! En deze keer hoef ik de driewieler niet in de kofferbak te leggen!

Ik test namelijk de Thule EasyfoldXT 3, een fietsendrager waar maar liefst drie fietsen op kunnen!

Vrouwen en techniek
Omdat hij maximaal drie fietsen kan dragen is hij wel wat zwaarder dan de gemiddelde fietsendrager, ruim 23 kilo. Maar door de transportwielen en handgreep kan ik deze makkelijk zelf naar de auto toe trekken. Ik hoef de drager dan ook maar heel even te tillen, want zodra deze op de kogel zit kan ik de drager alweer loslaten. Eenmaal vast op de kogel, klap ik de Thule aan twee zijdes eenvoudig open en kan ik de fietsen erop zetten. En de nummerplaat? Die draait netjes mee. En dat allemaal zonder vieze handjes!

Hup, de fietsen én mountainbike erop
Het handige van de Thule EasyfoldXT 3 is dat ik de drie fietsarmen waarmee ik de fietsen vastzet kan loshalen van het frame en op een eigen gekozen plek weer vast kan maken. Hierdoor kan ik de fietsen in elke combinatie en volgorde op de fietsendrager zetten. En hoef ik geen zadel of stuur omhoog (of omlaag) te doen omdat de klem anders niet past. Zelfs onze kleine driewieler staat muurvast, terwijl die fiets met onze oude fietsendrager niet eens mee kan (te laag om vast te zetten). De klem zet ik om de gekozen stang heen en draai ik simpel vast met de Thule AcuTight-knop. Deze heeft een koppelbegrenzer die klikt wanneer de optimale grip is bereikt.

Lees ook:  Hoe kun je een Univé autoverzekering afsluiten die bij je past?

Thule, fietsendrager

De mountainbike zette ik ook probleemloos op de fietsendrager en de dikke banden vielen perfect tussen de wielhouders. Iets wat bij andere fietsendragers nog wel eens een probleem is. Verrassend, op deze fietsendrager kan ik dus gemakkelijk fietsen met een brede wielbasis kwijt. Thule heeft ook een oplossing voor fietsen met een carbon frame: de Carbon Frame Protector. Dit rubberen hoesje maak je vast op het frame op de plek waar je de klem wil plaatsen zodat het frame beschermd wordt. Deze protectors zitten niet standaard bij de fietsendrager, maar zijn zeker een aanrader als je de drager voor fietsen met carbon frame wilt gaan gebruiken.

Thule EasyfoldXT 3

Omdat de EasyfoldXT 3 een laadvermogen van maar liefst 60 kilo heeft, is deze ook geschikt om elektrische fietsen mee te vervoeren. Omdat ik deze zelf niet in het assortiment heb (thirtysomething), heb ik dat niet kunnen testen, maar als ik kijk naar hoe rotsvast onze drie fietsen op de drager stonden, dan geloof ik gelijk dat de Thule ook elektrische fietsen kan vervoeren. Door het handige voetpedaal aan het uiteinde van de drager (onder het nummerbord) kantel je de drager eenvoudig zodat je bij de kofferbak kan. Ook als er drie zware fietsen op staan!

Thule, fietsendrager

Nog meer pluspunten
Wat het gemak nog groter maakt is dat ik maar één sleutel nodig hebt om alle elementen van de drager op slot te zetten. De Thule is niet alleen een praktische fietsendrager die aan de onderkant dicht is, waardoor de fietsen niet vies worden, maar ook nog eens leuk is om naar te kijken. Hij misstaat dan ook zeker niet achterop een mooie Subaru, BMW of Volvo. Sterker nog: toen ik de auto met drager parkeerde kreeg ik spontaan complimenten van een bestuurder die een oudere fietsendrager achterop zijn auto had. Wie had dat gedacht?!

De perfecte fietsendrager?
Is er dan helemaal niks verkeerd aan deze fietsendrager? Nee. Alleen de handleiding zou ik nog wel eens onder handen willen nemen. Die is niet altijd even duidelijk, eerder verwarrend. Er staat zoveel informatie op één plaatje dat de theorie ingewikkelder is dan de praktijk.

Lees ook:  Vernieuwde Toyota Yaris: never change a winning team

Value for money?
De geteste Thule EasyfoldXT 3 die nu iedere vakantie met ons meegaat is best aan de prijs. Hij is er vanaf 799 euro, maar dat is het ook écht waard. Zeker als je bedenkt dat je er maar liefst drie fietsen (waaronder mountainbikes) mee kan vervoeren, zonder schade. Hij is daarnaast simpel in gebruik, heeft een groot laadvermogen, is compact op te bergen en kan zelfs de elektrische fietsen van mijn ouders dragen! Schat, wanneer gaan we weer?

Comments

comments

Written By
More from Manon Pleiter
5 Twitter accounts die je moet volgen als F1 fan!
Twitter, hét social media kanaal waar je in 140 tekens je boodschap...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *