Wat is mijn auto waard?

dagwaarde

Als je het hebt over autoverzekeringen, gaat het ook over de waarde van je auto. Zoals de dagwaarde, cataloguswaarde en inruilwaarde. Wat is het verschil tussen deze begrippen? In welke situatie krijg je waarmee te maken? En hoe kun je zelf de waarde van je auto berekenen?

Wat is dagwaarde?

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. Die waarde wordt bepaald door een aantal factoren. Onder andere:

 • aantal gereden kilometers
 • leeftijd van je auto
 • staat van onderhoud
 • accessoires

De dagwaarde geeft aan wat het ongeveer kost om een vergelijkbare vervangende auto te kopen.​

Dagwaarde: wanneer krijg je ermee te maken?

Ga je een WA-verzekering of beperkt casco autoverzekering afsluiten? Dan is de dagwaarde één van de factoren die je verzekeraar gebruikt voor het bepalen van de premie.

 1. Je auto verkopen

Aan de hand van de dagwaarde kun je de verkoopprijs van je auto bepalen. De verkoopprijs hoeft niet per se gelijk aan de dagwaarde te zijn.

 1. Andere auto kopen

Bij het kopen van een tweedehands auto is het handig om de dagwaarde van de auto te weten. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Koop je je auto bij een particulier? Dan betaal je vaak de dagwaarde. Als je je auto bij een garage of dealer koopt, betaal je altijd meer dan de dagwaarde, want de garage wil natuurlijk aan de verkoop verdienen.

 1. Schade aan je auto

Verzekeraars maken ook gebruik van de dagwaarde om te bepalen welk bedrag ze vergoeden bij schade. Een schade-expert bepaalt wat de auto waard was voordat hij beschadigd raakte.

 1. Je auto is ouder dan een jaar en total loss
Lees ook:  Zes mythes over de (vrouwelijke) crashtestdummies

Rijd je je auto total loss en valt je auto niet onder de aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling? Dan stelt een schade-expert twee bedragen vast. De dagwaarde (de waarde van de auto vóór het ongeval) en de restwaarde (de waarde van de auto na het ongeval). Je verzekeraar houdt met beide bedragen rekening bij het bepalen van je vergoeding.

Is je auto ouder dan 12 jaar? Dan adviseren wij om de schade-expert te laten zien hoe de auto onderhouden is. Een goed onderhouden auto is meer waard dan één die slecht is onderhouden.

Dagwaarde berekenen

Wil je de dagwaarde van je auto berekenen? Dat kun je gemakkelijk zelf met deze dagwaarde tool.

—>

Wat is cataloguswaarde?

De naam zegt het al, de cataloguswaarde is de waarde waarvoor de auto in de catalogus staat. Het is de nieuwprijs van je auto inclusief btw, BPM en accessoires. Dit bedrag is exclusief de eventuele korting die je kreeg. Cataloguswaarde wordt ook vaak nieuwwaarde genoemd.

Cataloguswaarde: wanneer krijg je ermee te maken?

 1. Afsluiten van je autoverzekering

Ga je een beperkt casco of allrisk autoverzekering afsluiten? Dan is de cataloguswaarde vaak één van de factoren die je verzekeraar gebruikt voor het bepalen van je premie.

 1. Je nieuwe auto is jonger dan een jaar en total loss

Is je auto total loss? Dan is het fijn als je een andere, vergelijkbare auto kunt kopen. Heb je een beperkt casco of allrisk autoverzekering? En valt je auto onder de nieuwwaarderegeling? Bekijk dan de polisvoorwaarden om te weten wat er vergoed wordt volgens de nieuwwaarderegeling van je verzekeraar.

 1. Auto van de zaak
Lees ook:  Elektrisch rijden en de zakelijke lease revolutie

Ook als je een auto van de zaak hebt, is het goed om de cataloguswaarde te berekenen. De Belastingdienst bepaalt aan de hand hiervan de bijtelling.

 1. Bij belasting en verzekeringen

Instellingen als de Belastingdienst gaan uit van de cataloguswaarde van je auto om te bepalen wat je aan belasting moet betalen. Ook geldt de cataloguswaarde als uitgangspunt voor verzekeringen en diensten.

Cataloguswaarde berekenen

Wil je de cataloguswaarde van je auto berekenen? Dat kun je heel makkelijk zelf met behulp van de kentekencheck.

–>

Wat is inruilwaarde?

Je gaat naar een garage of dealer en ruilt je auto in voor een ander exemplaar. De inruilwaarde is het bedrag dat je dan krijgt voor je oude auto.

Inruilwaarde: wanneer krijg je ermee te maken?

 1. Je auto inruilen bij een autobedrijf

De inruilwaarde is de dagwaarde die een garage of autohandelaar je geeft als je je auto inruilt voor een andere. Voordat je je auto inruilt, is het handig om te weten wat de waarde van je auto is.

Inruilwaarde berekenen

Om een idee te krijgen wat je auto waard is, bereken je de dagwaarde van je auto. Let op: dit is een indicatie van de waarde. Het bedrag dat je voor je auto krijgt is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden van de dealer.

–>

Verder lezen?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Alles over je autoverzekering en wat erbij komt kijken vind je op Independer.nl.
#spon

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Opel Astra Auto van het Jaar 2016
Dik verdiend! De Opel Astra is Auto van het jaar 2016 geworden!...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *