Ben jij ook een hatchbackster?

hatchback

Gevallen voor een 3- of 5-deurs auto? Dan ben je niet de enige: ruim 75% van de Nederlandse vrouwen kiest voor een hatchback. En dit percentage stijgt nog steeds. Dat blijkt uit onderzoek van Independer onder verzekerden tussen de 22 en 54 jaar over de periode 1 januari t/m juli 2017.

Wat is een hatchback?

Net als de sedan, stationwagen en coupé is de hatchback een type auto. Een hatchback heeft geen afgesloten bagageruimte, daarom wordt de achterklep ook als deur geteld. De auto is dus altijd uitgevoerd in een oneven aantal van 3- of 5-deurs.

(Hatch)back in history

Eind jaren ’40 van de vorige eeuw werden er al auto’s geproduceerd die we nu hatchback zouden noemen. De eerste hatchback die voor de massa op de markt kwam, was de Renault 4 in 1961. Daarom wordt deze auto vaak de ‘eerste echte hatchback’ genoemd. Sinds de jaren ’80 is de hatchback de meest voorkomende type gezinsauto in Europa.

Steeds meer hatchbacksters

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat steeds meer vrouwen in een hatchback rijden. Waar in januari tot augustus 2013 nog 71.88% van de vrouwen voor dit autotype ging, stijgt dit in 2017 tot 75,31%. Als we het per jaar bekijken, is de stijging in de afgelopen periode het grootst: dit jaar zijn er 2.33% hatchback-rijdsters bijgekomen.

Populairste hatchbacks onder vrouwen

  1. Volkswagen Polo
  2. Opel Corsa
  3. Ford KA
  4. Peugeot 206
  5. Renault Twingo

Goedkope auto? Ga voor licht en zuinig

Op zoek naar een auto die goedkoop is in gebruik? Ga dan voor licht en zuinig. Binnen het type hatchback zijn er genoeg modellen te vinden die hieraan voldoen.

Lees ook:  Welke kosten komen er bij een auto kijken?

Van bovenstaande top 5 rijd je het zuinigst in de Ford KA en de Renault Twingo, blijkt uit onderzoek van de grootste Europese verbruikssite Spritmonitor.de. Het lichtste model is de Twingo, die een leeggewicht van 839 kg heeft. De zwaarste in het rijtje is de Corsa, die ruim 200 kg zwaarder is dan de Twingo.

Wat je precies per maand kwijt bent voor een (lichte en zuinige) auto, is moeilijk te zeggen. Je betaalt namelijk naast brandstofkosten en onderhoudskosten ook vaste kosten. Bijvoorbeeld de wegenbelasting, APK, afschrijvingskosten en natuurlijk je autoverzekering. Want die verzekering is verplicht zodra je een auto hebt gekocht. Tip! Houd je autoverzekering eens tegen het licht als je een andere auto koopt. De kans is groot dat je nu niet meer de beste dekking tegen de beste prijs hebt. Maak een vergelijking van autoverzekeringen om te zien welke autoverzekering nu het best bij je past.

#sponsored

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
In de nacht veilig op pad in je eentje: zes tips!
Midden in de nacht alleen rijden op een verlaten landweggetje kan nogal...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *