Autostoeltjes 101: zo vervoer je jouw kind veilig

autostoeltjes

Naast een overweldigend gevoel van liefde voor je kind, komt het ouderschap ook met het noodzakelijke gevoel om jouw kind te beschermen. Hem of haar meenemen in de auto kan dan ook enorm spannend zijn, zeker de eerste keer. Gelukkig kunnen autostoeltjes helpen met het veilig vervoeren van je meest dierbare bezit. Hier een aantal tips om de klus te klaren.

Kies de juiste stoel

Het allerbelangrijkste bij het veilig vervoeren van je kind in een auto is niet alleen beschikken over een autostoeltje, maar dat dit ook echt de juiste is voor jouw kind. Volgens de meest recente wetgeving dienen alle kinderen tot 1,35 meter alleen in een auto vervoerd worden als zij zich in een goedgekeurd stoeltje bevinden. Deze wet kent uitzonderingen, maar zorg wel dat je deze kent voordat je besluit deze niet op te volgen.

Het kiezen van het juiste stoeltje hangt niet alleen van lengte af (het kind moet er natuurlijk wel inpassen) maar met name van het gewicht van het kind. Let hier dus goed op wanneer je de winkel binnen stapt.

ISOFIX

Natuurlijk is het belangrijk dat dit autostoeltje extreem goed vastzit. ISOFIX is de internationale standaard voor de bevestiging van autostoeltjes. Veilig, makkelijk en snel en het dan ook waard om op te letten bij de aanschaf van het stoeltje. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.

Lees ook:  Zes mythes over de (vrouwelijke) crashtestdummies

Achterin en achteruit

Algemeen bekend maar zeker waard om nog even te herhalen voor het geval dat je het nog niet wist: het is veel veiliger voor je kind om op de achterbank te zitten dan op de passagiersstoel. Maar wist je ook dat het voor kleine kinderen een enorm verschil kan maken om achterstevoren te zitten, met hun gezicht richting de kofferbak? Zo is de kans op ruggenmergletsel een stuk kleiner. EU-regelementen geven dan ook aan dat kinderen onder de vijftien maanden oud in een omgekeerd stoeltje dienen te zitten.

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Wat is mijn auto waard?
Als je het hebt over autoverzekeringen, gaat het ook over de waarde...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *