77% meer betalen voor dezelfde WA-verzekering als de buren

WA-verzekering

77% meer betalen voor dezelfde WA-verzekering als de buren: dit is hoe de verzekeraars hun premies bepalen. Laat het uit eten gaan met je schoonouders en een avondje cocktails met vriendinnen nog maar even zitten; het ziet er naar uit dat we het geld hard nodig hebben voor onze autoverzekering. Uit grondig dataonderzoek van onafhankelijke vergelijkswebsite Pricewise naar het verschil in autopremies is gebleken dat je zomaar 460 euro per jaar te veel zou betalen. Waarom? Het valt allemaal terug op waar je woont, of nog preciezer: je postcode.

Forse premieverschillen

De autopremies van 22 autoverzekeraars op ruim 4.000 postcodes werden onder de loep genomen tijdens dit onderzoek. Omdat een deel van de autoverzekeraars erg uiteenlopende premies aanhoudt kan het zomaar zijn dat je 77% meer betaald dan de buren aan het einde van de straat, ZEVENENZEVENTIG PROCENT. En dat voor dezelfde WA-verzekering en terwijl het bestuurdersprofiel gelijk is. Een ruime meerderheid van de verzekeraars, namelijk wel 64%, past geavanceerde microzoning toe. In andere woorden; twee dezelfde postcodes waar enkel en alleen de laatste letter verschil kunnen fors verschillende premies krijgen.

Dorpsstraat

Vooral in de grote steden is dit verschil goed te merken. Zo biedt Lancyr in de Rotterdamse Dorpstraat op nummer 189 een WA-verzekering aan voor 53,22 euro en kost precies dezelfde verzekering 91,86 op huisnummer 64. Dat is een verschil van 73% terwijl het klantprofiel exact hetzelfde is. Op jaarbasis betekent dit dat de bewoners op nummer 64 precies 463,68 euro duurder uit zijn. In dorpen en kleinere gemeenten zij de verschillen minder schokkend en liggen de premies een stuk lager door het lagere risico in vergelijking met drukke steden.

Lees ook:  CUPRA onthult de nieuwe Formentor en Leon en wij waren erbij

Prijsstrategie

Dit laatste lijkt niet meer dan logisch; een hoger schaderisico in de stad betekent een hogere premie. Maar de enorme verschillen binnen postcodes gaat veel verder dan dat. Waarom doen verzekeraars dit? Generali is erg open over hun prijsstrategie en zegt dat hun rekenmodel gebaseerd is op basis van verschillende, openbare bronnen. Het feit is dat er steeds meer data beschikbaar is en dat de kans op schade hierdoor steeds nauwkeuriger ingeschat kan worden.

Het lijkt er daarmee op dat er in de nabije toekomst niks zal veranderen. Sterker nog, de prijsverschillen zullen hoogstwaarschijnlijk toe gaan nemen aangezien er steeds meer data op microniveau ter beschikking komt.

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Top 10 stressmomenten in het leven en de auto!
In je auto stappen en een rondje rijden is een super goede...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *