Tips en tricks voor het rijden op gladde wegen

De donkere wintermaanden zijn aangebroken en die gaan vaak gepaard met kou en onstuimig winterweer. Op de weg merken we hier helaas ook veel van. Sneeuw en ijzel houdt een hele hoop mensen van de weg, omdat het simpelweg gevaarlijk is. Toch heeft niet iedereen een keus en moeten veel van ons de glibberige wegen alsnog trotseren en dan bestaat de kans dat je een keer in een slip raakt. Om dat te voorkomen: hier een aantal tips en tricks voor het rijden op gladde wegen.

Tricks om je auto een handje te helpen

  • Zorg ervoor dat je auto winterklaar is. Naast een setje winterbanden is het ook geen overbodige luxe om je auto nog eens te laten checken op bijvoorbeeld je olie, remmen, lampen, ruitenwissers, bandenspanning etc.
  • Meer afstand houden, langzamer rijden en rustig remmen en sturen zijn een aantal belangrijke factoren die ervoor zorgen dat je wielen in contact blijven met de weg.
  • Je banden verliezen op natuurlijke wijze hun druk bij lagere temperaturen. Check je bandenspanning dus wat vaker!
  • Let op schaduwrijke gebieden: ijs en sneeuw blijft hier langer liggen. Pas hier je snelheid op aan!

Tips voor veilig rijden op gladde wegen

  • ‘Langzaam’ en ‘voorzichtig’ zijn twee woorden die je in acht mag nemen tijdens een winterse autorit. Trap het gaspedaal rustig in, om te voorkomen dat de wielen beginnen te spinnen. Test eventueel de remkracht en de reactie van je stuur aan het begin van je rit.
  • Verminder je snelheid wanneer je op ijs of sneeuw rijdt!
  • Houd afstand op je voorganger.
  • Voor auto’s met ABS: gebruik je remmen dan met een constante druk. Geen ABS? Probeer dan te voorkomen dat je wielen blokkeren door langzaam te remmen, met kleine, zachte duwtjes.
  • Zorg ervoor dat je vrij zicht hebt voordat je vertrekt. Verwijder al het ijs van je auto, ook van het dak en zorg dat je ruitenwissers in goede conditie zijn.
Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Ga je goed voorbereid op pad, maar mocht je nou onverhoopt in een slip terecht komen, here’s what to do:

Kijken en sturen! Dat is het belangrijkste bij het corrigeren van een slip. Kijk altijd naar het punt waar je heen wilt en blijf daar naartoe sturen. Probeer direct te reageren, het moment van je stuurcorrectie is namelijk erg belangrijk. Zodra je een slip wilt corrigeren, is het belangrijk dat de wielen ‘vrij’ kunnen draaien. Probeer dus vooral je voeten van het gas- en rempedaal te houden. Blokkerende of doorslippende wielen kunnen namelijk geen dwarskrachten overbrengen. Ondanks dat ABS en Tractiecontrole er tegenwoordig voor zorgen dat de wielen niet blokkeren of spinnen, wordt bij handgeschakelde auto’s toch geadviseerd om de aandrijving van de wielen te verbreken als de auto begint te slippen en niet te remmen. Bij een automaat laat je simpel weg je gas los!

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Wil je weten: dit zijn de kandidaten voor WWCOTY 2024 
Het Women’s World Car of the Year award-seizoen trapt af met een...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *