Tips om veilig in het donker de weg op te gaan!

Xenon, led verlichting van de auto

Wintertijd. Naast knusse avonden thuis op de bank, betekent dit ook een ‘leven als een mol’: in het donker van huis en in het donker weer terug naar huis. En in het donker rijden kan tamelijk vermoeiend en soms zelfs gevaarlijk zijn. Hier wat tips om toch zonder klamme handjes achter het stuur te kruipen!

What to do in aanloop naar de donkere dagen?

Koplampen check

Voor je het weet is het pas om acht uur in de ochtend enigszins licht en om halfvijf ’s middags is het alweer donker. Laat voor die tijd je koplampen checken en vervang ze eventueel door Xenon-verlichting. Xenon-verlichting verbruikt minder energie dan halogeen, en geeft meer licht. Daarbij zorgen de lampen voor beter zicht voor de bestuurder en zijn daardoor een stuk veiliger! En als je dan toch bezig bent, controleer goed of de led verlichting van de auto (zoals je remlichten en knipperlichten) ook nog optimaal werken.

Eye-check

Laat naast je koplampen ook je ogen regelmatig checken. Een nachtbril kan helpen! En stel je bent er al van op de hoogte dat je vaste route slecht verlicht is, dan kun je voor de donkere wintermaanden alvast een verlicht alternatief uitstippelen.

What to do net voor vertrek?

Wennen

De wekker gaat. Het is vroeg. Het liefst ga je in het donker naar het toilet, omdat je zo’n enorme bundel licht nog niet kan verdragen. Toch maar die lichten aan, wil je voorkomen dat je je broek verkeerd om aantrekt, want straks ga je de weg op, richting kantoor. Ontspan je nog even met een kopje thee en zorg dat je goed ontbijt. Ready, set, go: de gure duisternis in. Laat je ogen eerst weer even wennen aan het donker, voordat je wegrijdt.

Lees ook:  FemmeFrontaal reed mee in de beroemde Zoute Grand Prix van België

Schoon

Check van tevoren ook goed of je ruiten en spiegels schoon en eventueel sneeuwvrij zijn, zo heb je het beste zicht!

What to do eenmaal op weg?

Concentreer je

Eenmaal op de weg is het belangrijk dat je je op je eigen weghelft blijft concentreren. Probeer ook vooral niet in de koplampen van je tegenligger te kijken. Die verblinden je gelijk en dan zal je opnieuw moeten wennen aan het donker. Gebruik je grote lichten zelf niet. Behalve als het écht nodig is.

Pas je rijstijl aan

Houd meer afstand en rem eerder. Gebruik je voorganger en de lijnen op de weg als houvast. Ga niet té ver naar voren zitten om de weg goed te kunnen zien, zo kun je niet in de gaten houden wat er achter je gebeurt!

Neem een bakje koffie

En hoe verleidelijk het ook is, zet de verwarming niet te hoog. Je wil niet dat je auto in een lekkere sauna verandert, waardoor je snel moe en suf wordt. Duurt je rit lang? Neem dan na elke twee uur rijden een kwartiertje pauze.

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Amal koopt sexy Porsche voor George Clooney
De meest sexy man in een midlife crisis, George Clooney, heeft van...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *