BIG SPENDER: we geven meer geld uit aan een nieuwe auto!

nieuwe auto

De economie zit in een lift, wat ook zijn positieve uitwerking heeft op de autobranche. De automobilist geeft anno 2017 namelijk meer geld uit aan zijn trouwe vierwieler. Dit is te danken aan het feit dat niet alleen wij bij FemmeFrontaal dol zijn op compacte SUV’s, maar ook de gemiddelde autokoper tegenwoordig het liefst een compacte SUV rijdt. Ook de hogere gemiddelde bpm zorgde voor een stijging in de verkoopprijs van een nieuwe auto.

Nieuwe auto

We hebben duidelijk weer vertrouwen in de economie en durven dus meer geld uit te geven. Vooral de particulier geeft meer geld uit aan een nieuwe auto. Waar we in 2007 gemiddeld nog 23.272 euro uitgaven, lag dat bedrag in 2017 op zo’n 29.596 euro voor een nieuwe auto. Een stijging van 27%! Opvallend is wel, dat juist in de zakelijke markt minder uitgegeven wordt aan een nieuwe auto. De gemiddelde uitgave is gezakt van 34.569 euro (2007), naar 33.574 euro (2017).

SUV = hip

De komst van de compacte SUV’s doet de automarkt goed. 31% van de nieuwe auto’s onder particulieren is een compacte SUV en daarmee ook het meest populaire model. Wat dit model zo populair maakt? Men voelt zich aangetrokken tot het stoere en sportieve uiterlijk. Daarbij wordt ook de hoge instap gewaardeerd, wat ook verklaart dat 70% van de kopers van deze auto 55 jaar en ouder is.

Import

De keerzijde van het verhaal is dat de hoge bpm in Nederland een marktverstorend effect heeft. In 2017 steeg de gemiddelde bpm namelijk met ruim 17 procent, van 3.927 naar 4.620 euro. Dit staat haaks op het feit dat is afgesproken de bpm tot 2021 juist af te bouwen met 14 procent. Deze ontwikkeling drijft de prijzen van de nieuwe auto’s in Nederland omhoog én zorgde ervoor dat er in 2017 een recordaantal auto’s parallel geïmporteerd werd: maar liefst 209.328 stuks. Een groot deel hiervan vervangt de nieuwkoop in Nederland.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Alles over je autoverzekering én hoe je daar op bespaart
Een autoverzekering afsluiten doe je niet elke dag, dus neem er even...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *