Roadtrippin’ in Lissabon en omgeving

Lissabon
Cascais

Lissabon, by far mijn favoriete stad in Europa. Nog geen drie uur vliegen en je stapt in een multiculturele stad met een rijk verleden. De stad is overzichtelijk en heeft alles wat een weekend en roadtrip nodig heeft: historische gebouwen, een prachtig strand, gezellige cocktailbars, indrukwekkende rotspartijen, fantastische bergen en een mix van moderne en oude cultuur. Om een goed beeld te krijgen van de oude stad en haar koloniale karakter te begrijpen, is het huren van een zomerauto aan te bevelen. Bij Sunny Cars is alles goed geregeld en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele verzekeringen. Niet ver van de bruisende stad zijn tal van geweldige uitstapjes die een totaal ander beeld van de stad laten zien, op nog geen half uur rijden te vinden. Ik trok er met een aantal meiden op uit!

Cascais

Zodra de zon schijnt laat ik alles vallen en wil ik alleen nog maar genieten. Een stadswandeling zie ik dan ook niet zitten. Op naar Cascais. Een vissersdorp aan de Costa de Lisboa en ongeveer 35 minuten rijden langs de kust vanaf Lissabon centrum. Schilderachtige straatjes, oude pleinen, magnifieke rotskusten en overheerlijke visrestaurants. Vooral de rotspartij Boca do Inferno (mond van de duivel) is indrukwekkend! Een superfijne badplaats om even uit de drukte van Lissabon te ontsnappen en je bent ook zo weer terug. Neem de kustweg ernaartoe, de N6 genaamd Estrada Marginal. Een weg van een kleine 30 kilometer die Lissabon met Cascais verbindt. Je komt dan als vanzelf ook langs buitenwijken als Belém en Oeiras, die ook deze rit tot een belevenis maken.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Belém

Over Belém gesproken. Ook leuk om hier even een tussenstop te maken, tussen alle bussen bomvol toeristen. Langs de Taag is het uitzicht te gek en een echte bezienswaardigheid is de Torre de Belém. Voel de historie van de zeehelden van weleer, die vanaf deze wateren de wereld gingen ontdekken. Prima plek ook om even bij te komen met een Portugese ‘Pastel de Nata’.

LX Factory

Net buiten het centrum van Lissabon is een oud fabrieksterrein omgedoopt tot ‘LX Factory’. Parkeren doe je er gemakkelijk. En lopend vanaf het parkeerterrein ontvouwt zich een leuk en hip terrein. Denk Westergasfabriek, maar dan nog leuker en groter! Bomvol met te gekke eettentjes, bijzondere shops, kunst, graffiti, pop-up stores en zelfs concerthallen. Het ademt de sfeer van de jonge Portugezen uit deze bijzondere stad. Een stad met verschillende culturen en talenten door de eeuwen heen.

Praia do Guincho

Helemaal maf van surfen? Reis dan met je auto af naar Praia do Guincho. Even boven Cascais (lag dat tussen niet tussen Lissabon en Cascais?). Als surfer ga je helemaal los op de hoge golven en die zijn hoog kan ik je vertellen. Ik vind het vooral leuk om ernaar te kijken met het Portugese bier (Sagres) of een plaatselijk glas rode wijn. In de omgeving van de hoofdstad vind je sowieso veel kleine restaurantjes, bijna kantines om te zien, waar je nog voor minder dan 10 euro een complete maaltijd met een karafwijn geserveerd kan krijgen. Het eten is eenvoudig maar ontzettend puur en lekker. Je moet dan opletten waar de locals naar binnen wandelen.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Sintra

Zin in nog meer natuur en cultuur? Bijna een uur rijden van Lissabon vind je het mooie plaatsje Sintra dat op de lijst van wereld erfgoed staat. En niet voor niets. Als je door dit prachtige stadje loopt, voelt het alsof je in een sprookje of filmset loopt. In het centrum met smalle, stijle (!) straatjes vind je versierde huisjes met de bekende Portugese azulejos, geglazuurde tegeltjes met de mooiste patronen en kleuren. En als je even flink doorstapt kun je ook een bezoekje brengen aan oude forten en sprookjesachtige paleizen. Een heerlijke plek om écht even uit de grote stad te zijn en te ervaren hoe het leven in de bergen er eeuwen geleden moet zijn geweest.

Een aanrader, ik ga zeker terugkomen, vanaf het vliegveld met een eigen huurauto. Thuiskomen in een van de mooiste Zuid-Europese hoofdsteden, waar het verleden en heden fantastisch verbonden is.

 

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Hand op de knip? Bespaar dan nú op je autoverzekering!
De prijzen rijzen de pan uit: van een dikke energierekening tot torenhoge...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *