Air & Co: tips voor optimaal gebruik van je airco

Airco

De zomer lijkt eindelijk zijn weg naar ons kikkerlandje gevonden te hebben, wat betekent dat het kwik soms tot tropische temperaturen stijgt en onze auto’s in ware sauna’s veranderen. Gelukkig is de ARCO – Alle Ramen Constant Open – bijna voor iedereen verleden tijd, omdat onze vierwieler vaak voorzien is van een airconditioning. Een aantal tips om de airco tot zijn recht te laten komen tijdens de warme dagen!

#1 Raampjes open, blower aan en gaan!

Doe je ramen open, zet de airco op de koudste stand en de blower op de hoogste stand. Op deze manier krijg je de temperatuur in de auto het snelste omlaag. Zodra de airco koude lucht begint te blazen, doe je de ramen weer dicht en schakel je de recirculatiestand in. Wanneer de auto op de gewenste temperatuur is, schakel je de recirculatiestand uit en stel je een warmere temperatuur in. Tada! Ideale omstandigheden om te rijden.

#2 Airco niet kouder dan 8 graden onder de buitentemperatuur

Zorg ervoor dat het verschil tussen de buiten- en binnenlucht niet meer dan zo’n 8 graden is. Mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen namelijk flauwvallen als het verschil tussen warm en koud te groot is. Heb je geen problemen met je bloedsomloop? Dan kun je wel een verkoudheid oplopen van een te koude airco. Daarbij is het ook verstandig om de blower niet direct op het lichaam te richten, wil je zonder stijve nek de auto uit kunnen stappen. Vaak is een maximaal verschil van vijf graden tussen binnen en buiten voldoende en dit is trouwens ook beter voor je brandstof verbruik!

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

#3 Anti vieze sokkenlucht

Zet je airco vijf tot tien minuten voor dat je uitstapt alvast uit. Op deze manier droogt de verdamper door de rijwind en verdwijnt condens uit het systeem. Doe je dit niet, dan is de verdamper de ideale vochtige, koele en donkere thuisbasis voor schimmels en bacteriën en blaast er voortaan een vieze sokken lucht door je auto in plaats van frisse lucht.

#4 Heb je een airco? Gebruik ‘m!

Het gebruik van een airco maakt de autorit een stuk veiliger. Zet de airco niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden.  Zodra de temperatuur zo’n 35 graden is, neemt de kans op ongelukken namelijk flink toe. Niet alleen omdat de bestuurder slaperig wordt, maar ook omdat je dit kunt vergelijken met het besturen van een auto wanneer je een alcoholgehalte van 0,5 promille in je bloed hebt. Bestuurders met de airconditioning aan zijn – letterlijk – een stuk koeler in het verkeer en kunnen zich beter concentreren, ervaren minder stress en hebben een hoger reactievermogen.

#5 Zet je airco eens per week aan om hem te onderhouden

In principe kan een airco een heel autoleven mee, al kan de aandrijfriem wel slijten en kan de levensduur korter worden wanneer de airco niet regelmatig gecontroleerd wordt. Als het straks weer koeler wordt, zorg dan dat je de airconditioning minstens een keer per week aan zet. Zo wordt het koelsysteem gemeerd. Doe je dit niet, dan gaat het extra koudemiddel lekken.

#6 Maak de binnenkant van je ramen schoon!

Het gebruik van een airco zorgt voor aanslag op de ruiten, waardoor ze sneller kunnen beslaan. Maak daarom de binnenkant van je ramen regelmatig schoon, zodat de beslagen ramen sneller verdwijnen en je dus sneller zicht hebt!

Lees ook:  Elektrisch rijden en de zakelijke lease revolutie

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Chris Evans stopt nu al bij Top Gear
Hommeles bij Top Gear. Chris Evans stopt nu alweer met het autoprogramma...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *