Hilox LED upgrade voor je koplampen: Licht in de duisternis?

Hilox XTR LED lampen

Eerlijk is eerlijk, ik rijd liever overdag op een landweggetje dan in het pikkedonker midden in de nacht. In het donker rijden kan tamelijk vermoeiend en soms zelfs gevaarlijk zijn.  Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid licht, of liever gezegd, de beperking daarvan als de zon gaat slapen en de maan wakker wordt. Zou het vervangen van mijn huidige halogeen koplampen met LED lampen helpen meer licht in de duisternis te scheppen?

Halogeen vs. LED

Een vriendin heeft onlangs in haar auto de halogeen koplampverlichting vervangen voor LED(Light Emitting Diode)verlichting. Ze voelde zich niet op haar gemak door het beperkte zicht in het donker. De XTR LED verlichting van Hilox brengt namelijk 3,5 keer zoveel licht op als je standaard halogeen lamp. Of om het simpel te houden: halogeen staat voor het ouderwetse, warmere gele licht en LED herken je aan het modernere, koele witte licht. Dat laatste maakt het zicht beter én het rijden dus ook veiliger.

Dat wil ik ook! Daarom verving ik een dag later de standaard halogeen koplampen van mijn auto door LED exemplaren van Hilox Lightning. Het vervangen van de koplampen was niet ingewikkeld. In een half uur is de klus geklaard én hoef ik dit in theorie nooit meer te doen in deze auto. De levensverwachting van deze Hilox XTR LED lamp is namelijk 50.000 uur! Dit in tegenstelling tot een halogeenlamp die gemiddeld slechts 1500 uur meegaat. Zo’n LED lamp kan dus bijna 6 jaar lang achtereen branden.

Energiezuinig

De nieuwe Hilox XTR LED lamp in mijn auto is daarnaast ook zuiniger in verbruik. Om je een voorbeeld te geven, een halogeenlamp verbruikt ongeveer 90% van de energie aan warmte in plaats van verlichting en dat is verloren energie. De LED lamp daarentegen wordt nauwelijks warm als deze aan staat, wat betekent dat de energie maximaal wordt benut. En met een handig ingebouwde ventilator kan de lamp nooit oververhitten.

Lees ook:  Zes mythes over de (vrouwelijke) crashtestdummies

Het resultaat

De smoel van mijn auto ziet er door het witte licht dat de Hilox XTR lamp verspreidt een stuk frisser uit. Maar nog veel belangrijker, tijdens het rijden zie ik direct wat het verschil is met de oude halogeenlampen vs. de nieuwe LED lampen, door het heldere licht wat op de weg voor mij verspreid wordt. Ook kan ik ’s nachts in het donker een stuk verder voor me uit kijken. De koplampen reflecteren goed op de borden en paaltjes langs de weg. Dit alles geeft me een heel veilig gevoel! Een bijkomend voordeel voor medeweggebruikers is dat ik ze niet verblind met mijn nieuwe schijnwerpers.

De investering

Een setje Hilox XTR LED lampen is in aanschaf wel een stukje prijziger dan gangbare halogeen lampen, een XTR led kit is er al vanaf 149,- en de led kit die wij geïnstalleerd hebben is 199,- euro, dat tegen de prijs van een halogeenlamp van ca. €30 euro. Daar staat wel tegenover dat de LED lamp ontelbaar veel meer uren meegaat, zuiniger in verbruik is en echt veel meer zicht geeft dan een halogeenlamp.

Wat mij betreft echt de investering waard! Wil jij ook Hilox XTR LED lampen

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Supercar Sunday FemmeFrontaal report!
Zoveel supercars bij elkaar, dat zie je normaal nooit! En een groot deel...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *