Een mobiele millennial: private lease

Private lease


Sinds 2014 ben ik in het bezit van een rijbewijs. Ik was toen negentien en net begonnen aan een nieuwe studie. Autorijden deed ik niet zo vaak, aangezien ik gratis met het openbaar vervoer kon reizen. Nu zijn we vier jaar verder; ik ben afgestudeerd, ik werk en mijn ov-abonnement heb ik met pijn in mijn hart stop moeten zetten. Wat zijn mijn opties nu? Hoe blijf ik nu mobiel?

Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel, meestal wanneer ik weer de volle pond betaal voor het openbaar vervoer als ik een afspraak heb in een andere stad. Een beetje misselijk zet ik dan weer 20 euro op mijn ov-chipkaart en begin ik nog net niet te stuiptrekken wanneer de poortjes het hele station laten weten dat ik zojuist ben ingecheckt. Hoe fijn zou het zijn als ik gewoon zorgeloos mijn autosleutel in het contact kan steken, mijn Spotify aan kan sluiten en onder het genot van mijn favoriete playlist me een weg kan banen over het asfalt zodat ik mijn reistijd halveer, een lekkere ochtend heb en in één ruk mijn reis van deur tot deur uitzit? Een dagelijkse dagdroom. Maar zodra ik mijn online bankieren app open, word ik geconfronteerd met de harde waarheid. Ik heb wel wàt spaargeld, maar daar kan ik nog niet eens een Canta van kopen. Van mijn besteedbare inkomen kan ik wel enkele euro’s opzij zetten, alleen ben ik dan weer een paar jaar verder voordat ik ook maar iets met vier wielen kan betalen.

Private Lease, please

Het is nu tijd voor volwassen praktijken en daar hoort een auto bij. Mijn ov-chipkaart mag in de la en mijn fiets blijft in de schuur. Maar hoe doe ik dat? Een uitzichtloze situatie, als je het mij vraagt. Tot private lease geopperd werd. Ik heb dat in eerste instantie een beetje weg gewapperd, onder het mom van dat ik dat natuurlijk óók niet zou kunnen betalen. Toch leek het me de moeite waard om me hier eens in te verdiepen, aangezien mijn ervaring niet verder rijkt dan het openbaar vervoer, de auto van m’n ma en de uitzichtloze situatie die ik het ‘ik-kan-geen-auto-kopen-misschien-alleen-als-ik-stripper-word’-scenario noem.

Waarom zou ik private leasen? Met private lease betaal ik, als particulier, een vast maandbedrag voor een nieuwe auto. Ik kan dan kiezen uit een periode van 12, 24, 48 of 60 maanden. De auto is dan niet van mij, maar ik betaal om er in te rijden en dat maakt mij mobiel. Los van de brandstof zijn alle andere kosten inbegrepen, zoals: reparatie en onderhoud, allriskverzekering, wegenbelasting, onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel, glasreparatie, afleveringskosten, verwijderingsbijdrage, afschrijvingskosten en pechhulp. Dit zijn zaken die je graag uit handen geeft, zodat je niet al een burn-out hebt voordat je trouwe vierwieler überhaupt op de stoep staat. Er worden auto’s aangeboden uit verschillende prijsklassen, dus er is een grote kans dat er ook iets bijzit voor de millennials onder ons zonder een grote spaarrekening. Je kan bijvoorbeeld hier eens kijken naar het ruime aanbod van ANWB. Het feit dat ik mijn – magere – spaarvarken niet hoef af te slachten, scheelt ook en het feit dat ik een vast maandbedrag betaal zonder dat ik me druk hoef te maken over onverwachte kosten, klinkt als mijn favoriete playlist in mijn oren. Wat mij betreft komt dit dichtbij zorgeloos autorijden.

Misvatting

Als we dan toch private lease overwegen, leek het me ook wel zo handig om een grote misvatting de wereld uit te helpen. In eerste instantie zou je misschien denken dat het leasen van een auto veel duurder is dan het kopen van een auto. Dat valt echter reuze mee. Leasemaatschappijen kopen namelijk op grote schaal auto’s in, wat er voor zorgt dat zij veel korting krijgen op de aanschaf en het onderhoud van de auto. Ook is het voor de leasemaatschappij veel makkelijker om de auto na een paar jaar weer goed te verkopen. In veel gevallen ben je dan ook goedkoper uit met private lease, dan wanneer je een auto koopt. Zéker wanneer je als particulier geld zou moeten lenen om een auto te kunnen kopen. Als je nog twijfelt of je een auto wil kopen of leasen, kan je ook eens op deze pagina kijken om meer misvattingen over private lease te lezen zodat je weet waar je op moet letten.

Inlezen

Private lease geeft me dus de mogelijkheid om zorgeloos een goede auto te rijden, tegen een vast bedrag per maand. Dit kan een goed begin worden van mijn mobiele, volwassen leven. Check ANWB of private lease ook iets voor jou is en lease – uh lees je wel goed in, want de ene leasemaatschappij is de andere niet.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ANWB.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Nieuw: de Audi A1 citycarver
Een nieuwe A1-telg! De populaire sportback van Audi krijgt er een grote...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *