Het juiste rijgedrag in files

Zwarte Zaterdag

Het is nog vroeg, je bent op weg naar je werk en je staat plotseling in de file. Ze komen altijd uit het niets. Maar als automobilist kan je helpen om files te voorkomen door je op een bepaalde manier te gedragen in het verkeer. Hoe? We hebben samen met Carpardoo een aantal tips voor je opgesteld.

Files lossen zich sneller op als alle chauffeurs zich aan dergelijke regels houden. Ongeveer twee derde van alle files op de Nederlandse snelwegen wordt veroorzaakt door te grote verkeersvolumes. Andere boosdoeners zijn ongevallen en wegwerkzaamheden. Deskundigen hebben vastgesteld dat tussen de tien en twintig procent van alle files kan worden vermeden als iedereen het juiste rijgedrag vertoont. Een typisch voorbeeld hiervan is het afremmen van automobilisten voor afritten of snelwegknooppunten, omdat bestuurders niet precies weten waar ze naartoe moeten. Omdat deze auto’s remmen, moeten ook de volgende voertuigen in de ankers en kan het verkeer tot stilstand komen.

Zo voorkom je files

Files kunnen vooraf vermeden worden door enkele simpele gedragsregels te volgen. Dat scheelt toch weer een ochtendje in de file staan, zeker met de wetenschap dat we gemiddeld zes(!!!) maanden van ons leven doorbrengen in de file. Daarnaast helpen de volgende tips ook om ervoor te zorgen dat files weer sneller oplossen.

Tip 1: houd afstand en glijd mee
In typische ‘stop-and-go’ situaties, die meestal optreden bij files op de snelweg, zouden alle chauffeurs eigenlijk mee moeten glijden met de rest. Bewaar daarom een afstand van ongeveer twee voertuiglengtes tot je voorganger. Zo wordt niet meer abrupt versneld of vertraagd, wat natuurlijk funest voor je remschijven is. Probeer daarbij ook niet van rijbaan te wisselen of plotseling te remmen, omdat dit de andere weggebruikers nog meer hindert en de situatie alleen maar erger maakt.

Lees ook:  Welke verzekering kun je afsluiten voor jouw bolide?

Tip 2: vermijd opstoppend verkeer vanwege ritsen
Als een rijstrook op de snelweg plotseling eindigt, bijvoorbeeld door wegwerkzaamheden, dan is het tijd om met zijn allen te gaan ‘ritsen’. Rijd je op de afgesloten baan? Rijd dan helemaal door tot het einde van de rijstrook. Rijd je naast de rijstrook die ophoudt, maak dan ruimte voor de auto’s die in willen voegen. Zo helpen we elkaar.

Tip 3: gas geven zodra de file ophoudt
Zodra een file opgelost is en je het begin van de file bereikt, geef dan ook direct gas om de file te verlaten. Als de file is veroorzaakt door een ongeval, is het vaak het zo dat sommige mensen rustig gaan rijden om te kijken. Daarbij maken kijkers onvoorspelbare rijmanoeuvres, vaak om een foto te maken of zoveel mogelijk van het ongeluk mee te krijgen.

Tip 4: om files heen rijden
Is je file langer dan twee kilometer? Dan is het vaak de moeite waard om een alternatieve route te rijden. Deze wegen lopen meestal parallel aan de snelweg. Vaak ben je niet de enige die met dit idee komt, aangezien veel medeweggebruikers de file willen ontwijken en de moderne navigatiesystemen deze alternatieve routes tegenwoordig altijd aanbieden.

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Je auto financieren met een persoonlijke lening
Een leven zonder auto, we kunnen het ons niet voorstellen. Maar wat...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *