Auto verzekeren voor dummies

Heb je ein-de-lijk dé perfecte (tweedehands) auto gevonden en dan moet je nog een verzekering afsluiten. The downside. Het kan soms namelijk een aardige zoektocht zijn. Welke verzekering past bij jou? Hoe goed is de dekking? Waar moet je op letten en hoe pak je dit aan?

Rijgedrag vs autoverzekering

Autoverzekeraars kijken als eerste naar je rijgedrag. Op basis van jouw rijgedrag, berekenen zij een premie. Wanneer je altijd schadevrij rijdt en dus nooit je schade claimt, kom je hoger op de zogenoemde bonus-malusladder te staat, wat weer resulteert in een relatief lage premie. Hoe meer schade je rijdt, hoe lager je op de bonus-malusladder staat en hoe hoger je premie en dus je maandelijkse lasten zullen zijn.

Hoe hoog je op deze ladder staat, heeft dus te maken met jouw aantal schadevrije jaren. Autoverzekeraars gaan uit van een basispremie en zodra je een schadevrij jaar rijdt, ga je een trede omhoog wat vaak betekent dat je korting krijgt op je premie. Rijd je wel schade, dan is de kans groot dat je in een keer meerdere treden omlaag gaat en je premie dus een stuk hoger wordt.

Naast je rijgedrag zijn er nog een aantal andere factoren die meewegen bij het berekenen van je premie. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd, het type auto en het aantal kilometers dat je rijdt. Zodra je meer kilometers rijdt, ziet de verzekeraar dat als een hoger risico op schade en krijg je dus een hogere premie. Wees echter wel altijd eerlijk over het aantal kilometers dat je hebt gereden!

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

Hoe pak je het aan?

Vergelijk je autoverzekering! Zowel de verzekering als je verzekeraar. Je kunt namelijk kiezen uit drie verschillende verzekeringen: een WA-verzekering, een WA Beperkt Casco verzekering (WA+) en een WA Volledig Casco (Allrisk). Het verschil tussen deze drie zit hem in de dekking. Lees je dus goed in en vergelijk je opties. Check daarbij ook of je huidige contract al verlopen is, voordat je een nieuwe verzekering afsluit. Veel verzekeraars hanteren andere opzegtermijnen en contractduur, dus lees de polisvoorwaarden goed!

Daarna kun je ook kijken of je eventueel nog een aanvullend product nodig hebt, zoals rechtsbijstand of pechhulp in Nederland en het buitenland. Ben je daar helemaal uit, dan wordt de aanvraag verstuurd en is het wachten op de verzekeraar die deze accepteert. Zodra de verzekeraar de aanvraag geaccepteerd heeft, kun je je oude verzekering opzeggen middels een email, een aangetekende brief of bijvoorbeeld een opzegservice.

 

Header: Mats Bulters Photography 

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Rijtest Hyundai KONA Hybrid: ‘De kleine TUCSON’
In juni hebben we ‘m al voor het eerst gezien: de nieuwe...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *