Meest gerecyclede auto van 2018: Ford Ka

U denkt er misschien liever nu nog niet over na, maar uw trouwe auto zal ooit rijp zijn voor de sloop. Gemiddeld gaat een auto ongeveer 18 jaar mee en per jaar worden er ongeveer 200.000 auto?s afgemeld voor demontage. En Ford Ka bleek een populaire auto zo?n 20 jaar geleden, want deze auto we...

Tegenwoordig wordt in Nederland 98,6%(!) van een auto gerecycled of herbruikt, zodra deze op de sloop terecht komt. In 2018 mocht de Ford KA zich de meest gerecyclede auto noemen. Dat betekent dat deze auto een kleine twee decennia geleden erg populair was en nu aan een tweede leven kan beginnen!

Twee ton gerecyclede auto’s per jaar

Auto’s, auto’s, auto’s: hier bij FemmeFrontaal is het zo ongeveer het enige waar we aan denken. Nieuwe lijnen, nieuwe modellen, nieuwe technologie, nieuwe plekken om te ontdekken met onze betrouwbare vierwieler. Jammer genoeg houden de nieuwe avonturen voor de meeste auto’s op na gemiddeld 18 jaar; dat is de leeftijd waarop de meeste auto’ naar de sloop gaan. Per jaar worden er ongeveer 200.000 auto’s afgemeld bij ORAD voor demontage. ORAD is het Nederlandse systeem voor het volgen van auto’s en helpt naast het voorkomen van illegale handel in auto’s, ook bij het recycling proces. Afscheid nemen van je auto is nooit leuk, maar zolang het netjes en milieuvriendelijk gebeurt, kun je er hopelijk wel met een glimlach op terugkijken.

Wat gebeurt er met alle Ka’tjes?

Dankzij dit nauwkeurige systeem weten we dat er maar liefst 8124 Ford Ka’s zijn aangemeld voor demontage in 2018. Dit zijn er ruim 1600 meer dan de Ford Focus die de nummer twee positie van meest gerecyclede auto in 2018 heeft bereikt. Waar gaan deze Ford Ka’s heen? Ze verdwijnen niet zomaar en voor zo ver wij weten worden ze ook niet de ruimte ingeschoten.

De eerste pitstop van de Ka zijn laatste ritje is bij een autodemontagebedrijf. Alle nog bruikbare onderdelen worden los geschroefd, getrokken enzovoort en de gevaarlijke vloeistoffen worden verwijderd. Daarna vertrekt alles – wat er nog van de auto over is – naar een shredderbedrijf en wat er dan overblijft, is een hoopje restmaterialen. De PST-fabriek van ARN (Auto Recycling Nederland) onttrekt al het bruikbare restmateriaal met behulp van een indrukwekkende machine. Van alle 8124 Ford Ka’s is nu niks meer over, maar wie weet rijd je binnenkort wel een gerecyclede Ka voorbij op de A1.

Lees ook:  In deze auto's rijdt de rest van de wereld, en wij (nog) niet

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Jaguar x Armin van Buuren: Revolution
In September kregen we nog de kans om the princess of pop...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *