Een auto die je stresslevel omlaag brengt: Jaguar Land Rover maakt het mogelijk

Stress: we ervaren het allemaal. Waar autorijden een mediterend effect kan hebben op sommigen, is dit voor anderen weer een extra stress factor, zeker tijdens de spits. Voor wie wel een de-stress momentje achter het stuur kan gebruiken, komt Jaguar Land Rover nu met nieuwe technologie om stress te helpen verminderen.

Stress omhoog, kalmerende playlist aan

Jaguar Land Rover onderzoekt nieuwe kunstmatige intelligentie (AI)-technologie. Hiermee kunnen veranderingen in onze gemoedstoestand, terwijl wij achter het stuur zitten, herkent worden. De technologie maakt gebruik van een op de bestuurder gerichte camera en biometrische detectie. De stemming van de bestuurder wordt zo nauwkeurig geëvalueerd, maar hier blijft het natuurlijk niet bij. Verschillende instellingen in de auto worden op basis van deze gegevens namelijk automatisch aangepast met als doel het verminderen van stress achter het stuur. Denk aan een verlaging van de temperatuur, verandering van kleur in de omgevingsverlichting of het afspelen van je favoriete kalmerende playlist. Na verloop van tijd leert het systeem de voorkeur van de bestuurder kennen en worden de aanpassingen steeds persoonlijker.

Driver Condition Monitor

Naast stress achter het stuur verhelpen, is Jaguar Land Rover ook al druk bezig met stemmingsdetectiesoftware die in staat is te detecteren of een bestuurder slaperig begint te worden. Het systeem zou dan bijtijds een waarschuwing kunnen geven en een pauze adviseren. Deze Driver Condition Monitor is beschikbaar in alle voertuigen van Jaguar Land Rover.

Ultiem achterbank dutje

Op de achterbank worden ook al tests gedaan om slaperigheid te detecteren. De camera bevindt zich hiervoor in de hoofdsteun van de bestuurder/bijrijder stoelen. Een dutje op de achterbank wordt echter wel aangemoedigd; wanneer vermoeidheid wordt gedetecteerd in het gezicht van de passagier zullen lichten automatisch gedimd worden, de ramen donkerder gemaakt en als kers op de taart ook nog eens de stoelverwarming in de rug omhoog. Alle ingrediënten die nodig zijn voor het beste achterbank dutje.

Lees ook:  Wat een snoepje en alleen in Italië: de nieuwe elektrische YPSILON

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Mannen vs Vrouwen: spijt bij het autoshoppen 
Wij zijn er volledig van overtuigd dat je liefde voor auto’s niet...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *