LeasePlans Car Cost Index 2019: EV financieel steeds aantrekkelijker

Uit de jaarlijkse Car Cost Index van LeasePlan blijkt dat elektrische voertuigen (EV’s) in meerdere Europese landen financieel aantrekkelijker zijn dan ooit. Dat betekent dat EV’s in bijvoorbeeld Noorwegen en Nederland qua kosten met gemak de concurrentie aan kunnen gaan met voertuigen met traditionele brandstofaandrijving.

LeasePlans Car Cost Index biedt elk jaar een complete analyse van de kosten van het rijden van kleine (B-segment) tot middelgrote (C-segment) auto’s, in 18 Europese landen. In de analyse worden per land alle kosten verwerkt waarmee een berijder te maken heeft, inclusief brandstof, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud.

Het prijsverschil tussen het rijden van een EV en een diesel- of benzineauto is in een groot deel van de geanalyseerde landen kleiner geworden. Als de trend zich doorzet, dan zullen EV’s binnenkort ook concurrerend zijn in landen als Groot-Brittannië en Denemarken. In Nederland zouden de kosten op dit moment – voor bijvoorbeeld bedrijven – geen beperking meer moeten zijn, bij de keuze voor EV. Naast het feit dat de EV duurzamer is en ook aantrekkelijker voor leaserijders, komt de EV nu ook qua prijs overeen met een brandstofauto.

Blijft EV aantrekkelijk?

Het is nu de vraag of elektrisch rijden aantrekkelijk blijft voor de lease, aangezien de overheid heeft aangekondigd de bijtelling op EV vanaf 2020 te verhogen. Volgens LeasePlan zal de impact van deze maatregel pas in 2021-2022 voelbaar worden, omdat de prijs van EV’s niet zal dalen als gevolg van deze maatregel. Dat maakt dat de EV voor die groep qua kosten onaantrekkelijker zal worden, wat er weer voor kan zorgen dat de noodzakelijke volumegroei voor een voortzettende elektrificatie van het Nederlandse wagenpark, onder druk komt te staan.

Lees ook:  Wat een snoepje en alleen in Italië: de nieuwe elektrische YPSILON

Belangrijkste bevindingen van 2019

  1. De gemiddelde kosten van autorijden lopen in Europa sterk uiteen.
    In Europa betaal je gemiddeld €618 per maand. Het loopt uiteen van € 440 per maand in Griekenland en € 830 in Noorwegen.
  2. Bij auto’s met traditionele aandrijving is de afschrijving met 36% het grootste deel van de totale kosten, maar voor berijders van een elektrische auto is dat zelfs nog een groter deel, namelijk 52%. Bij EV-rijders wordt dit echter gecompenseerd door het gebruik van elektriciteit in plaats van brandstof.
  3. In Nederland zijn de koten voor het rijden van een dieselauto met € 937 euro per maand het hoogst. Het goedkoopste land om diesel te rijden is Roemenië met € 407 euro per maand.
  4. Noorwegen is het duurste land voor benzineauto’s. De kosten liggen daar met € 851 veel hoger dan het Europese gemiddelde van € 594 per maand.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Opel Grandland X Ultimate: The happiest place?
De nieuwe Opel Grandland X Ultimate, mét sterke 2.0-liter dieselmotor, bracht ons...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *