Volvo Lifesaver: het automerk gaat de strijd aan met hartstilstanden

We hebben allemaal wel eens een aflevering van Grey’s Anatomy of een vergelijkbare show gezien. Terwijl wij heerlijk met popcorn op de bank zitten komen onze favoriete artsen op tv in actie bij de zoveelste hartstilstand van het seizoen en de kreet “clear!” wordt gevolgd door een elektrische schok die het hartritme moet herstellen. Maar wat als jij of iemand in jouw buurt overvallen wordt door een hartstilstand? Dan is dat handige ‘schokapparaat’ waarschijnlijk niet in de buurt. Volvo wil daar verandering in brengen en start daarom in oktober van dit jaar een pilot waarbij twintig Volvo-eigenaren de weg op gaan met een AED (Automatic Externe Defibrillator).

Volvo Lifesaver

Volvo streeft ernaar dat er vanaf 2020 niemand meer overlijdt of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo. Deze pilot – die de passende naam ‘Volvo Lifesaver’ heeft gekregen – gaat nog een stapje verder en focust zich ook op het redden van levens buiten de auto. De AED’s die de twintig Volvo-rijders bij zich zullen hebben, zijn gekoppeld aan HartslagNu; het landelijke oproepsysteem voor reanimatie door burgerhulpverleners. Hans Janssen, woordvoerder van HartslagNu: “In Nederland zijn te weinig AED’s om op tijd bij het slachtoffer te zijn, vooral in Noordoost-Nederland. Daarom starten we in dit gebied met de pilot. Hier zijn per 1.000 inwoners de minste AED’s te vinden en is de pilot dus erg gewenst.”

De burgerhulpverleners die straks in de Volvo’s met AED rijden, zullen via het infotainmentsysteem in de auto een melding ontvangen van een hartstilstand bij hen in de buurt. Met slechts één druk op de knop navigeert de Volvo deze burgerhulpverlener naar de juiste locatie. De pilot zou er voor moeten zorgen dat kostbare tijd bespaart wordt en dat de overlevingskans van de persoon met een hartstilstand een stuk hoger is; iedere minuut tijdswinst levert 10% gezondheidswinst op en de overlevingskans verdubbelt als de reanimatie binnen zes minuten plaatsvindt.

Comments

comments

Lees ook:  De motor komt weer langzaam op gang: een corona update
More from Isabeau Kamphuis

Elektrische Volkswagen ID.R verpulvert weer een record

Een Formule 1 auto verslagen door een elektrische raceauto; het klinkt als...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *