Stekkeren doe je zo!

elektrische auto

Bijna alle hick ups om zakelijk een elektrische auto te rijden zijn inmiddels getackeld. Er komen steeds meer betaalbare ev’s op de markt en het bereik in kilometers wordt ook steeds beter. Datzelfde geldt voor het aantal oplaadplekken voor elektrische auto’s, je ziet ze meer en meer. Maar hoe werkt dat dan dat opladen van je auto?

Net als je notebook moet een elektrische auto regelmatig aan de lader worden hangen. Dit doe je (1) thuis, (2) aan een laadpaal op een parkeerplek in de buurt of als je snel energie nodig hebt, (3) aan een speciale snellader (vaak langs de snelweg). Thuis opladen, met hetzelfde stopcontact die je gebruikt voor je föhn of voor je bladblazer, zouden we niet aanraden. Het beste advies is om een thuislaadpunt aan te schaffen en die aan te sluiten op een aparte groep. Wel zo veilig. Zo’n thuislaadpunt vraag je aan bij je gemeente. De kosten hiervoor verschillen per gemeentes en sommige steden geven het zelfs gratis weg. Alles voor een beter klimaat. 

Ok en dan? Parkeer je auto sowieso alleen bij een laadpaal met groene lampjes. Dat betekent dat de laadpaal helemaal in orde is en werkt. Een laadpaal met een rood lampje is – zoals altijd bad news – want dan heeft de laadpaal storing en kan opladen een probleem zijn. Voor EV-dummies onder ons, je hebt dan nog twee dingen nodig: een oplaadkabel (check je fronty of de kofferbak) én een oplaadpas. Je stopt vervolgens de stekker van de oplaadkabel in de auto – vaak kan dat aan de zijkant of de voorkant van de auto – en je plugt de andere kant van de stekker in de laadpaal. Daarna houd je je pasje voor de plek waar dat staat aangegeven en de kabel wordt direct vergrendeld. Na luttele seconden zie je vervolgens dat de lampjes blauw kleuren. En laden maar!

Lees ook:  Next level elektrisch rijden met de nieuwe Peugeot E-3008

Wil je wat betreft laadpas flexibel zijn, dus toegang hebben tot alle openbare laadpalen, zoals snelladers, maar ook een pasje die gekoppeld is aan een app waarmee je binnen no time weet waar je kunt laden, dan is een card van travelcard.nl erg praktisch. Dit is er eentje die je ook in andere Europese landen kunt gebruiken. En mocht je op vakantie toch voor een paar weken switchen naar een benzineauto, dan hoef je niet van kaart te wisselen. Je kunt de kaart namelijk instellen op stroom of brandstof. 

Oh ja, en mocht de auto na verloop van tijd klaar zijn met laden, ontgrendel het laden dan ook weer met het pasje. Simple as that! 


Comments

comments

More from Odiel Mennink
Audi TTS roadster: Let’s get loud about!
Classy en fabulous! Nederlandse superlatieven kan ik even niet bedenken voor deze...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *