Ondertussen in de autowereld: een corona-update

Corona update

Het is alsof er een grote pick-up truck met als kenteken COVID-19 over de wereldbol raast. De één ziet hem van een afstandje voorbij razen, de ander krijgt opwaaiend stof in zijn of haar ogen en weer een ander kijkt de bulderende truck recht in de koplampen.

Het coronavirus slaat om zich heen en tast mensen, branches en economieën aan. Zo ook de automotive. Tussen al het nieuws door, geven we je even een update omtrent de ontwikkelingen binnen de autowereld.

Fabrieken dicht

De Europese autofabrieken in Europa zijn dicht. Scania in Zwolle sloot zijn deuren, VDL Nedcar zet de machines stil in Born, Volvo trekt de rolluiken dicht in het Belgische Gent, Porsche ze de fabriek in Duitsland stop en ook Nissan, Toyota en Honda draaien de sleutel uit het slot.

Tesla
Het Amerikaanse automerk dacht in eerste instantie haar fabriek in Fremont draaiende te houden, maar de sheriff van Alameda County was het daar niet mee eens. Tesla moet alsnog de productie stoppen, maar mag wel ‘minimale basisactiviteiten’ uit blijven voeren, zoals beveiliging. Het feit dat de fabriek zijn deuren moet sluiten, dwarsboomt in ieder geval Elon Musks strategie. Normaal gesproken probeert hij in de laatste weken van het kwartaal juist zoveel mogelijk auto’s af te leveren om zo zijn cijfers op te krikken.

RDW biedt beperkter keuringsaanbod

Het keuringsaanbod in Nederland wordt teruggebracht naar wat cruciaal is. Onder ‘cruciaal’ verstaat de RDW het volgende: periodieke keuringen van autobussen en gevaarlijke stoffen voertuigen, keuringen voor het vervoer van levende dieren, LZV en keuringen van taxi’s.

Lees ook:  Wil je weten: dit zijn de kandidaten voor WWCOTY 2024 

Ook de administratieve diensten export en overschrijvingen worden opgeschort. Dat betekent dat je daarvoor niet terecht kunt bij de keuringsstations.

9 locaties
Voor deze cruciale dienstverlening kun je bij 9 locaties terecht, namelijk Amsterdam, Arnhem, Elsloo, Groningen, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Zwijndrecht en Zwolle. De overige stations zijn tot minimaal 6 april dicht.

CBR schrapt 80.000 rijexamens

Voorlopig rijden er nog geen nieuwe automobilisten over de Nederlandse snelwegen. Het CBR schrapt alle theorie- en praktijkexamens, maar ook tussentijdse toetsen, rijtesten, cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag) en beroepsexamens.

De maatregel geldt in ieder geval tot en met 31 maart.

Inhalen
Alle examens kunnen – zodra dat kan – kosteloos worden ingehaald. Om een heuse run op examens na 31 maart te voorkomen, kan men voorlopig nog geen examen of rijtest reserveren.

Diverse autofabrikanten willen beademingsapparatuur produceren

De Engelse en Amerikaanse overheden roepen bedrijven op om beademingsapparatuur te gaan produceren, vanwege een tekort op veel intensive care-afdelingen. Elon Musk van Tesla liet op Twitter weten dat zijn bedrijf in de startblokken staat om bij te springen.

Ook GM-topvrouw Mary Barra liet vervolgens weten bereid te zijn te helpen. Daarna volgden Jaguar Land Rover en Toyota in Groot-Brittannië en ook Ford blijkt al in overleg te zijn met de Amerikaanse overheid.

Terug naar 100 km/u

Om het stikstofgehalte terug te dringen besloot de Nederlandse regering om overal in Nederland de maximale snelheid terug te schroeven naar 100 km/u. En ja, dat is al ingegaan. Grote kans dat je zo’n nieuw 100 km/u bord nog niet eens van dichtbij hebt gezien, want de snelwegen zijn angstaanjagend leeg.

Lees ook:  DIT ZIJN DE CATEGORIEWINNAARS VAN WOMEN’S WORLDWIDE CAR OF THE YEAR 2024

Formule 1 en Amsterdam Motorshow afgezegd

Eerder werd al de stekker uit de Grands Prix in Australië, Bahrein, Vietnam en China getrokken en nu is ook Zandvoort aan de beurt. De in mei geplande Formule 1 race gaat helaas niet door. Of de Nederlandse Grand Prix op een later moment in het jaar gaat plaatsvinden, dat moeten we nog afwachten. Ook de Amsterdam Motorshow heeft op haar website gecommuniceerd de autoshow uit te stellen.

En wat betekent dit voor FemmeFrontaal?

Onze perstrips worden afgezegd, evenementen vinden geen doorgang, adverteerders schorten de boel op en nieuwe introducties volgen we online (zoals de nieuwe Kia Sorento). Ook het uitlenen van demo-auto’s verloopt net wat anders dan we gewend zijn.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Aflevering #1 Kia CarTalks met Tess Posthumus
Daily Drive Media/FemmeFrontaal heeft voor de Kia Ceed een format gemaakt. De...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *