120 jaar Mercedes: het meisje achter de naam

We zijn dol op autogeschiedenis, al helemaal als daar vrouwen in voor komen. 120 jaar geleden werd de naam van een 11-jarig meisje gekoppeld aan het eerste luxe automerk ter wereld: Mercedes.

En daarmee is het het enige automerk met een vrouwelijke naam.

Geschiedenis

Op 2 april 1900 besloot Daimler-Motoren-Gesellschaft zijn auto’s Mercédès te noemen naar de dochter van de Oostenrijkse zakenman Emil Jellinek. Hij woonde in Nice en verkocht auto’s van Daimler, om ze vervolgens in te schrijven voor race-evenementen.

De eerste auto die de Spaanse naam droeg was de Mercedes 35 pk: een auto die veel lof kreeg tijdens de raceweek in Nice. Niet alleen vanwege de geavanceerde technologie, maar ook vanwege het elegante design. De Mercedes 35 pk wordt nu beschouwd als het archetype van de moderne auto en staat met zijn vooruitstrevende voertuigarchitectuur model voor de gehele auto-industrie.

Mercedes-Benz

De nieuwe naam werd op 23 juni 1902 als merk geregisseerd en wettelijk bescherm op 26 september 1902. Sindsdien sierde ‘Mercédès’- belettering de grilles van de Daimler-personenwagens. In juni 1926 fuseerde de bedrijven van Daimler en Benz en werd de merknaam veranderd in Mercedes-Benz.

Vrouwelijke naam

Anno 2020 is Mercedes-Benz nog altijd het enige automerk dat een vrouwelijke naam draagt. “Vrouwen als Mercédès Jellinek en Bertha Benz hebben vanaf het begin het succesverhaal van Mercedes-Benz gevormd”, aldus Bettina Fetzer, Hoofd Marketing bij Mercedes-Benz AG. “Met ons initiatief She’s Mercedes, dat in 2015 werd uitgerold, bouwen we voort op deze traditie voor onze vele vrouwelijke klanten over de hele wereld. Ook in de toekomst zal Mercedes-Benz duurzaamheid en luxe op een fascinerende manier combineren.”

Lees ook:  Zes mythes over de (vrouwelijke) crashtestdummies

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Nieuw: plug-in-hybride Porsche Cayenne
Ook het sportieve automerk Porsche richt zich vol op elektromobiliteit, dus hun...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *