Waarom een auto kopen tijdens een pandemie nog niet zo’n slecht idee is

Waarom een auto kopen tijdens een pandemie nog niet zo’n slecht idee is
Foto: Marjolein Reman | BMW 330i

Het coronavirus beïnvloedt momenteel ons dagelijks leven én slaat mensenlevens, belangrijke branches en onze economie niet over. Ook de automotive voelt de gevolgen. Maar wat als je een nieuwe auto aan wilt schaffen? Is dit het juiste moment of moet je toch nog even geduld hebben?

Een tijdje geleden gaven we je al een corona-update over wat zich afspeelt in de autobranche, maar over de aanschaf van een nieuwe auto hebben we nog niet gerept. Tot nu. 

Cijfers

We kunnen er niet omheen dat de Europese autoverkoop een knauw heeft gekregen. Per half maart sloten veel autodealers hun deuren en dat heeft drastische gevolgen op de verkoop. In Italië – de corona brandhaard van Europa – zijn de verkopen teruggelopen met maar liefst 85%. In Frankrijk (-72%) en in Spanje (-69%) is de daling in verkopen ook aanzienlijk hoog.* 

In Nederland is de verkoop met 23% teruggelopen. Maar wat maakt het dat consumenten hun aankoop uitstellen of zelfs staken?

Onzekerheid

Volgens Duitse auto-experts is het verstandig om nog even te wachten. Zij verwachten dat je over een paar maanden diezelfde auto namelijk met een fikse korting kan aanschaffen. Volgens Tom Huyskens van brancheorganisatie BOVAG stellen consumenten duurzame aankopen uit: “Er is veel onzekerheid, dus grote uitgaven worden uitgesteld”, zegt hij tegen NPO1. “De economie is in slaapstand, maar als er handel plaats kan vinden dan zal dat met beide handen worden aangepakt.” 

Voorraad 

Autobedrijven moeten namelijk van hun voorraad af. Vergeleken met het aanbod van nieuwe auto’s is het aanbod in voorraad dus groot. Volgens Huyskens kunnen we ook nog niet rekenen op dalende prijzen: “Wie weet hoe lang het duurt voordat de fabrieken weer op gang komen. De glazen bol is nog nooit zo troebel geweest”, vervolgt hij tegen NPO1.

Lees ook:  Next level elektrisch rijden met de nieuwe Peugeot E-3008

‘Met open armen’ 

Het feit dat autobedrijven in zwaar weer verkeren, ziet Huyskens als een kans: “Er is weinig aanloop bij autobedrijven, dus ze zullen je met open armen ontvangen.” Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk. Daarbij noemt de branche-woordvoerder dat de autobedrijven er juist nu baat bij hebben om een goede deal met jou als consument te sluiten. 

Autoverzekeraars 

Voor de autoverzekeraars raast de donderwolk die ‘Corona’ heet nog even voorbij. Volgens Falco Keiman, SEO-specialist bij Diks Verzekeringen, voelen zij nog weinig van de effecten. “Men zoekt minder op autoverzekeringen en ook het aantal zakelijke verzekeringen is wat gedaald. Maar het aantal reguliere verzekeringen dat wij afsluiten is zelfs een beetje gestegen” vertelt hij. Simpelweg omdat de auto’s die nu rijden, gewoon nog verzekerd moeten worden. “Als deze situatie nog lang aanhoudt, zal het effect op langere termijn voelbaar worden. Zeker wanneer de werkloosheid stijgt en men achterstand op betalingen krijgt.” Dan bestaat de kans dat de geschiedenis – de recessie van 2008 – zich herhaalt. 

Onder de loep

Momenteel hebben we alle tijd om onze financiën in te zien. Waar gaat het geld naartoe en op welke kosten kunnen we besparen? Een mooi moment om je huidige autoverzekering eens onder de loep te nemen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je een autoverzekering afsluiten bij Diks. Zij zijn geen verzekeraar, maar vergelijken verzekeringen op prijs én kwaliteit. Van een canta- tot quadverzekering. 

*Bron: Aumacon
Foto header: Marjolein Tetteroo & BMW 330i.

Lees ook:  Women's World Car of the Year 2024: ontdek de genomineerde auto’s per categorie

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Maserati Grecale Trofeo: een nieuw tijdperk
Maserati verwelkomt een nieuwe telg: de Grecale. Een solide SUV op het...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *