Met deze vraagstukken krijg je te maken bij het kopen van een auto

Wil je een nieuwe auto kopen? Dan kun je natuurlijk meteen naar onze rij-impressies gaan om inspiratie op te doen, maar je wilt er tegelijk verder kijken dan dat. Het is immers een flinke uitgave, dus je wilt zeker weten dat je een goede keuze maakt. Wij hebben een aantal vraagstukken voor je op een rij gezet waarmee je te maken krijgt als je een auto koopt.

Nieuw of tweedehands?

Dit is waarschijnlijk het allereerste wat je jezelf gaat afvragen. Je kent vast de voordelen van een nieuwe auto: hij rijdt perfect, je hebt er de eerste jaren geen onderhoud aan en jij bent de eerste eigenaar, dus hij is écht alleen van jou. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. En als je dat geld niet beschikbaar hebt, of je hebt het er niet voor over op dit moment, dan is de keuze snel gemaakt. 

De meeste mensen kiezen voor een tweedehandsauto in plaats van een splinternieuwe. Ga je voor een occasion, dan is het verstandig om goed te weten wat je koopt. Je hebt immers minder garantie dan wanneer je een nieuwe auto koopt. Maar als je hem koopt bij een partij die is aangesloten bij de BOVAG, heb je wel meer zekerheden op het gebied van garantie en service dan wanneer je een auto van een willekeurige handelaar of particulier koopt.

Welk merk en model past bij mij?

Deze vraag is ook heel begrijpelijk. Ga je voor een mooie auto of vind je het belangrijker dat hij zuinig is en lang mee kan zonder veel onderhoud? Het liefst wil je natuurlijk dat het merk en model voldoet aan alle eisen tegelijk. Maak op autosites zoals Autoweek een vergelijking tussen de verschillende modellen van je voorkeur en je komt vanzelf uit bij je volgende auto.

Lees ook:  In deze auto's rijdt de rest van de wereld, en wij (nog) niet

Klopt alles wat de verkoper beweert?

Zodra je een auto op het oog hebt om te kopen, check dan eerst of alle gegevens die de verkoper aanlevert wel kloppen. Gegevens over de auto zelf kun je makkelijk opvragen via de RDW en via de Nationale Autopas kun je de kilometerstand controleren. Neem ook zeker een kijkje in het onderhoudsboekje en check of de auto op de daarvoor bestemde momenten onderhouden en gekeurd is. Dat kan je veel ellende besparen.

Vergeet de verzekering niet

Een nieuwe auto moet natuurlijk ook verzekerd worden. Het is dan ook logisch dat je jezelf de volgende vraag stelt: “waar moet ik mijn autoverzekering afsluiten?”. Bij veel vergelijkingssites vind je na het invullen van je gegevens een uitgebreide lijst van autoverzekeraars en de maandelijkse premies die bij jouw gegevens horen. Kijk goed naar de plus- en minpunten van de verzekeringen. Vaak besef je namelijk pas na het krijgen van een ongeluk dat een goedkope autoverzekering ook duurkoop kan zijn.   

Beeld: Mercedes-Benz A-Klasse (persintroductie)


Comments

comments

More from Odiel Mennink
FemmeFrontaal Valentijn Cadeautips
Is jouw geliefde (of heimelijke) liefde helemaal maf van auto’s? Verras hem...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *