Zo ben je het beste voorbereid op een ongeluk

Het kan zijn dat je op een dag het geluk niet aan je zijde hebt, in de auto stapt en betrokken raakt bij een verkeersongeval. Daarom is het belangrijk dat je weet wat te doen in zo’n situatie. Hoe breng je jezelf én de inzittenden zo snel mogelijk in veiligheid? En welke autoverzekering dekt letselschade? Met deze vier maatregelen zit je met een geruster hart achter het stuur.

1. Zo min mogelijk risico

Hoewel je de wegsituatie nooit helemaal in de hand hebt, kun je er wel voor zorgen dat je – in het geval van schade door een ongeluk – zo min mogelijk financieel risico loopt.

Als autobezitter moet je een autoverzekering afsluiten. Met de verplichte WA-dekking ben je alleen verzekerd tegen de schade die je veroorzaakt aan andere personen en hun spullen. Met WA+ ben je ook tegen andere soorten schades verzekerd. Zoals ruitschade en schade na aanrijding met loslopende dieren.

Wil je dat ook de schade aan jezelf en je eigen auto gedekt is? Kies dan voor allrisk. Of sluit ook een inzittendenverzekering af, zodat je verzekerd bent als jij of een andere inzittende door een ongeluk met je auto gewond raakt of overlijdt.

2. Spijker je kennis bij

Een ongeluk kun je nou eenmaal niet altijd voorkomen. Wat je wel kunt doen is jezelf voorbereiden op uiteenlopende levensbedreigende scenario’s. In een antislipcursus leer je jezelf en je passagiers te redden uit benaderde situaties. Zoals met je auto te water raken. Of op een glad wegdek de controle over het stuur verliezen. Reserveer een dagdeel om te weten hoe je noodstops uitvoert en elke autorit zo veilig mogelijk kan laten verlopen. Misschien red je er wel een leven of twee mee.

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

3. Hulp binnen handbereik

Zorg ook dat je de broodnodige spullen in je auto hebt liggen. Een uitgebreide ehbo-kit met door het Oranje Kruis goedgekeurde inhoud is onmisbaar. Hetzelfde geldt voor een veiligheidsset. Een gevarendriehoek, reflecterend veiligheidsvest en isolatiedeken komen vaak van pas wanneer je het het minst verwacht.

4. Handsfree? Niet helemaal veilig

Hoewel je handsfree mag bellen, is het eigenlijk niet zo veilig. Bestuurders die handsfree bellen, hebben vier keer meer kans op een ongeluk dan bestuurders die niet bellen – zo blijkt uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Dus pleeg je telefoontjes, waar mogelijk, niet tijdens het rijden.

Ook liggen er in de auto genoeg andere afleidingen op de loer, die net zo gevaarlijk kunnen zijn. Probeer tijdens het rijden zo min mogelijk te multitasken: hou je onverdeelde aandacht op de weg, zodat je op tijd kan reageren op onverwachte situaties en het (soms onvoorspelbare) rijgedrag van anderen. Moet je onderweg tóch die energiereep van de bodem van je tas vissen? Breng je wagen dan eerst even tot stilstand bij een tankstation of een andere veilige standplaats.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Ondernemer? 6 redenen om een bestelauto aan te schaffen
De bestelautomarkt groeit hard. Zo is het aantal verkopen van elektrische bestelauto’s...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *