De motor komt weer langzaam op gang: een corona update

De coronamaatregelen zijn al bijna twee maanden van kracht en daar beginnen we nu de effecten van te merken. Zo ook in de automotive branche. Maar naast veel dalende cijfers, lijkt het fabrieksleven langzaam weer op gang te komen. FemmeFrontaal geeft je een kleine update over de huidige situatie.

Verschillende fabrieken komen weer op gang

Na alle berichten van de fabrieken die gingen sluiten, zien we nu steeds meer nieuws verschijnen dat ons juist vertelt dat fabrieken hun productie weer hervatten.

Zo ook PSA, Ford en Dacia. PSA draait de machines weer warm en hoopt rustig aan al haar Europese fabrieken weer open te gooien. In Roemenie starten Ford en Dacia de fabrieken weer op. Ook Seat, Skoda, Porsche, Volvo, Jaguar Land Rover en Bentley starten voorzichtig de productie.

Veel fabrieken bouwen de productie geleidelijk op naar de volledige capaciteit en werken met meerdere veiligheidsvoorschriften. De teams zijn bijvoorbeeld kleiner, medewerkers dragen mondkapjes en alle benodigdheden moeten regelmatig gedesinfecteerd worden.

Autoverkoop halveert ten opzichte van april 2019

De verkoop van nieuwe auto’s is in de maand april aanzienlijk gedaald: er zijn 53% minder auto’s verkocht dan in april vorig jaar. Het aantal bleef steken bij 15.373, terwijl dat dat er vorig jaar nog 32.701 waren.

Uit officiële verkoopcijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat Volkswagens deze maand het populairste waren en dat de Kia Niro het meest verkochte model was.

De afname is een direct gevolg van de coronacrisis. Het economische vertrouwen van consumenten en bedrijven is sterk gedaald en de autoindustrie lag voor een bepaalde periode stil. Dat maakt dat er amper auto’s zijn besteld en dat veel bestelde voertuigen niet uitgeleverd werden.

Lees ook:  De Volvo XC40 uitgeroepen tot Zakenauto van Jaar 2024

Merken verkopen hun auto’s online

Neem bijvoorbeeld Audi: hun occasionwebsite met tweeduizend Audi Selectie-plus auto’s is vernieuwd. Naast een toegevoegde financieringscalculator, accessoireconfigurator en een private leasea-aanbod, kunnen de auto’s nu direct online gekocht worden.

De debetreffende Audi-dealer komt de auto dan gratis brengen. De klant mag de auto 14 dagen proefrijden, met uitgebreide garantie en een geld-terugregeling (tot 500 kilometer en schadevrij).

Op kantoor bij PSA en Mazda

Toen Odiel de Peugeot 508 Berline – duurtester – terugbracht bij PSA, vielen de maatregelen direct op. “Heel klinisch. En een handjevol medewerkers dat aanwezig is. Alsof ik de set van de ziekenhuis serie opliep”, noemt Odiel. Maar ervaren medewerkers dat ook zo?

We vroegen het Ellis Blasé, PR-manager bij Peugeot: “Bij Peugeot ligt onze focus allereerst bij de gezondheid van onze medewerkers, dealers en klanten. Op de tweede plek komt natuurlijk onze business. De mobiliteit en veiligheid van onze klanten staat daarbij voorop. Samen met ons dealernetwerk spannen wij ons in voor maximale service binnen de mogelijkheden. De komende periode zullen wij de productie geleidelijk opstarten alsmede onze commerciële activiteiten verder oppakken. Ook wij treffen op ons hoofdkantoor voorbereidingen. Sinds de RIVM adviezen werken alle collega’s in principe thuis en mede door communicatiemiddelen als Skype hebben we er handigheid in gekregen om toch in contact te blijven. Tegelijkertijd zijn we op voorhand al bezig onze kantoren zo aan te passen met bijvoorbeeld andere opstellingen, zodat we straks ook veilig weer op kantoor kunnen werken. De toekomst, ook van mobiliteit, zien we positief tegemoet. We gaan het zien en hopen oprecht gauw op betere tijden voor iedereen.”.

Lees ook:  Renault 5 E-Tech Electric: de retrocar die je wél wilt hebben

Rondom het merk Mazda blijft het stil. Reden genoeg om PR-manager Jur Raatjes even aan zijn mouw te trekken. Want hoe gaat het er daar eigenlijk aan toe? Jur: “Alle medewerkers van Mazda Motor Nederland werken al vanaf 16 maart thuis en dat gaat prima! Met Microsoft Teams kunnen we met iedereen gemakkelijk overleggen, zelfs met het hele team van medewerkers in één keer. De branche heeft natuurlijk een behoorlijke knauw gekregen, met in de afgelopen maand een daling van zo’n 50 procent. Wij doen het gelukkig net iets ‘beter’ met een daling van 30 procent. Onze dealers zijn de gehele periode opengebleven, met natuurlijk de bekende beschermende maatregelen. Uiteraard hopen we dat deze situatie snel weer beter wordt, maar voorlopig redden we ons goed!”

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Kia XCeed: Kia’s nieuwe blockbuster?
De Ceed-familie heeft er een nieuw lid bij: de XCeed. Dat betekent...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *