Déze SUV wint de Women’s Worldwide Car of the Year Award 2024

Women's Worldwide Car of the Year 2024 Kia EV9

Het is weer zover: 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen in vijf continenten hebben hun stem laten horen en gezamenlijk kiezen zij de beste auto van de wereld voor 2024. De onthulling van de titeldrager valt ook dit jaar weer traditiegetrouw samen met Internationale Vrouwendag.

De stemmen zijn unaniem: de Kia EV9 mag dit jaar met trots de WWCOTY-kroon dragen. Dat de uitslag samenvalt met International Women’s Day (Nieuw-Zeeland lokale tijd!) is natuurlijk geen toeval. Op 8 maart wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de strijd voor gelijke rechten van vrouwen.

Kia EV9

Voordat ze hun stem uitbrachten, voelden de 75 autojournalisten – waaronder Odiel Mennink en ondergetekende namens Nederland – tiéntallen modellen aan de tand om elk mogelijk detail te beoordelen. In de eerste stemronde kozen de juryleden vijf categoriewinnaaars uit een totaal van 63 kandidaten. De winnaars waren: de Volvo EX30 (gezinsauto), BMW 5 Serie (grote auto), KIA EV9 (SUV), Volkswagen Amarok (4×4 & pick-up) en de Aston Martin DB12 (exclusieve auto).

In de tweede ronde waren het deze vijf auto’s die kans maakten op de titel ’s werelds beste auto 2024. Uiteindelijk, na kilometers aan testritten, kwam de Kia EV9 als grote winnaar uit de bus. De Kia EV9 is uniek in zijn soort, aangezien het de eerste grote elektrische SUV met maximaal zeven(!) zitplaatsen. Ondanks zijn lengte van 5 meter is zijn goede aerodynamica noemenswaardig. Hij valt ook op door zijn innovatieve ontwerp, zijn high-end technologie, het tweerichting laden en zijn ultrasnelle prestaties.

Een makkelijke beslissing was het niet. Alle categoriewinnaars hadden genoeg in huis om er met de titel vandoor te gaan. Maar er kan er maar één de beste zijn. 

Lees ook:  De Volvo XC40 uitgeroepen tot Zakenauto van Jaar 2024

Dit zijn enkele lovende woorden van de juryleden:

De Kia EV9 beschikt over de meest geavanceerde oplossingen op de markt, zoals een grille met LED-verlichting en een interieur dat kan transformeren in een woonkamer dankzij de stoelen die 180 graden kunnen draaien. De interne ruimte biedt plaats aan maximaal zeven inzittenden en de krachtigste versie met twee elektrische motoren kan tot wel 384 pk produceren met indrukwekkende prestaties. – Isadora Carvalho, Brazilië.

De auto is betrouwbaar en voorspelbaar en doet altijd precies wat je van hem vraagt. Soms vergeet ik zelfs de twee zitrijen achter me. Chapeau, Kia. Met de EV9 heb je een toekomstbestendig voertuig, niet alleen als het gaat om familie-uitbrieidng, maar ook op het gebied van energie-efficiëntie. – Rowan Peperkamp, Nederland

In November heeft Rowan aardig wat kilometers gemaakt met de Kia EV9 langs de Côte d’Azur. Al haar bevindingen lees je hier

Over Women’s World Car of the Year

Women’s Worldwide Car of the Year is de enige jury ter wereld die uitsluitend bestaat uit vrouwelijke autojournalisten. Het werd opgericht door de Nieuw-Zeelandse autojournalist Sandy Myhre in 2009. Ze is erevoorzitter en Marta García neemt de taak als uitvoerend voorzitter op zich.

Deze unieke award wil de beste auto’s van het jaar in de schijnwerpers zetten én tegelijkertijd vrouwen in de auto-industrie een stem geven. Om de WWCOTY-titel te bemachtigen, moet de auto uitblinken in aspecten als veiligheid, kwaliteit, prijs, ontwerp, rijgemak en duurzaamheid. De criteria zijn gebaseerd op dezelfde principes die elke bestuurder hanteert bij het kiezen van een auto. We benadrukken graag nogmaals dat we géén ‘vrouwen auto’ bekronen, omdat dat simpelweg niet bestaat. 

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

Naast het kiezen van de beste auto’s van het jaar is het ook ons doel om zichtbaarheid te creëren voor vrouwen in de auto-industrie. We willen hiermee de stem van de vrouw laten horen, omdat mobiliteit voor veel vrouwen de sleutel is tot persoonlijke en professionele groei.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Bienvenue et bonjour: dit is de nieuwe Peugeot 3008
Sinds de lancering in 2016 zijn er 800.000 stuks verkocht van de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *