Auto’s fotograferen met je smartphone: onze iPhone pro tips!

Autofotografie

Autofotografie is hartstikke gaaf, maar het kan ook frustrerend zijn als je niet helemaal weet hoe. Tenzij je enkele kneepjes van het vak kent.

En omdat wij ook niet altijd een professionele fotograaf tot onze beschikking hebben, delen we graag onze iPhone autofotografie tips met je!

Goed gereedschap is het halve werk

Om de mooiste plaatjes te krijgen raden we je aan te gaan voor een smartphone met een bad ass camera erin. Bijvoorbeeld de iPhone 14 die net is gelanceerd. Met deze iPhone Pro kun je namelijk ook in RAW fotograferen – wat betekent dat je foto’s in de allerhoogste kwaliteit kunt exporteren – en ze naderhand gemakkelijk kunt bewerken. De iPhone 14 heeft een 48-megapixel camera en je kunt je 8K-video’s schieten.

Het gouden uur

Midden op de dag je favoriete auto fotograferen is niet het beste idee. Wij plannen de shoots vaak in de ochtend, of in de namiddag in. Het licht overdag is namelijk wat hard, met als gevolg dat het er wat flets uit kan gaan zien.

Het allerbeste tijdstip om je auto te fotograferen is een paar minuten ná zonsondergang. En dan moet je ook snel zijn. Het licht is dan zacht, er is geen directe zon, en je kunt prachtig alle lijnen van het landschap, het ontwerp van de auto én de echte kleur vastleggen. Second best is tot twee uur voorafgaand aan zonsondergang, óf third best tot twee uur ná zonsopgang. Wil je enkele details van de auto vastleggen in close-ups, gebruik dan een reflector om eventuele schaduwen tegen te gaan. En wellicht heb je dan foto’s die hierop lijken.

Ideale plek

Als we op pad zijn met een persreis in het buitenland zijn we in de auto continu bezig met het spotten van locaties voor fotografie op onze socials. Vaak heeft het betreffende automerk al locaties voor ons vastgelegd waar wij de auto ‘quick and dirty’ kunnen fotograferen. Dat zijn meestal locaties met prachtige achtergronden. Van de oceaan, tot midden in de natuur. Maar wat is een ultieme plek om te fotograferen? Een plek waar niet teveel afleiding is. De achtergrond moet de auto benadrukken. Vuilnisbakken, bomen, hoogspanningskabels en andere auto’s kunnen een autofoto behoorlijk om zeep helpen. Want hoe vaak zie je niet een boom uit de auto groeien? Of die ene grijze container toch in beeld?

Parkeer de auto dus niet ad random op een parkeerplaats of langs de weg. De leukste foto krijg je toch als de auto bij de context van de omgeving past. Een 4×4 die een rots beklimt, een elektrische auto in het Rotterdamse centrum of een peperdure bolide bij een strakke villa in Baarn.

Lees ook:  FemmeFrontaal reed mee in de beroemde Zoute Grand Prix van België

Spiegeltje spiegeltje

Een glimmende auto is prachtig, maar ook net een spiegel. Als je autofoto’s maakt met gebouwen of bomen nabij de auto, zullen die weerkaatsen op het oppervlak van de wagen en dat zie op de foto. Dat kan ten koste gaan van bijvoorbeeld het ontwerp, en de lijnen, van de auto in de foto. Het liefst zet je de auto in een open ruimte zoals een weiland (ook al horen wielen niet in het gras) of op een boulevard bij een oceaan. Als je vastzit op een locatie met een drukke omgeving kun je altijd proberen het perspectief van de foto te veranderen; door laag te gaan zitten kun je misschien de afleiding wegnemen en in plaats daarvan een weerspiegeling van de lucht in de auto krijgen.

Compositie is alles

Een stoere Land Rover ziet geweldig uit als je hem vanuit een lage hoek fotografeert, daarmee benadruk je zijn enorme wielen en de rijhoogte. Een klassieke hoek die veel autofotografen nemen is het driekwart perspectief, waarbij je diagonaal naar de linker- of rechter voorhoek kijkt. Vanuit deze hoek komen zowel de voorkant als de zijkant van de auto het best tot hun recht.

Als het gaat om headerfoto’s voor FemmeFrontaal kiezen we vaak voor brede ‘en profile’ beelden waarbij de auto én de journalist in de context van de omgeving worden geplaatst.  Dit geeft een menselijk en persoonlijk beeld aan de auto. Je kunt altijd een kleinere uitsnede maken van eventuele details in de nabewerking.

Finishing touch

Je eigen signature vastleggen in een foto doe je door de foto’s na te bewerken met je eigen effecten. Er zijn voldoende apps voor de iPhone 14 op de markt waarmee je je foto’s warmer, koeler, of juist lichter maakt. Vermijd filters die de auto teveel aan het zicht onttrekken en waardoor de kleur van de auto ineens compleet veranderd. Tenzij dat bewust is.

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

Be safe!

Het is superhandig om een assistent bij de fotoshoot te hebben. Je kunt dan ook gaan testen met het maken van bijvoorbeeld dynamische rijfoto’s en oefenen met sluitertijd van de smartphone camera. Ook kan de een dan eerst uit de auto stappen om de locatie te checken, en de ander vervolgens dirigeren naar een mooie spot. De wielen even rechtzetten, de auto een kwart slag draaien, of helemaal, het gaat allemaal wat sneller met zijn tweeën. Pas tot slot op voor rondrijdende auto’s rondom de plek waar je fotografeert, ze verwachten je niet, en kunnen je per ongeluk over het hoofd zien. Rij dus naar een veilige plek waar je de tijd hebt om de ultieme foto van je auto te maken. Succes!

Beeld: Lars Oosterveen 

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Droomauto’s getest: vier(!) Aston Martins in één weekend
De woorden “countersteer, countersteer, countersteer”, “on the throttle, onnnn the throttle” en...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *