40 jaar terug in de tijd met publieksfavoriet Opel Corsa

Opel Corsa 40 jaar

Sinds zijn lancering in 1982 heeft de Corsa bewezen publieksfavoriet te zijn. 40 jaar werd hij dit jaar. En wij hebben inmiddels het donkerblauwe vermoeden dat de Corsa dé nieuwe cult-auto gaat worden van de toekomst. Van oud tot nieuw, we geven je een overzicht van de zes generaties.

In het auto-alfabet tellen we de Corsa A, B, C, D, E én de huidige F. Een auto die heel wat metamorfoses heeft ondergaan. Van klein en hoekig, naar spits en rond.

Opel Corsa A 1982 tot 1993: nostalgie

De Corsa’s van toen waren compact en slechts 3,62 meter lang. Hij leek een beetje op een rallywagen met zijn opvallende wielkasten. De Corsa was echter bedoeld als sportieve stadsauto en was getekend met scherpe lijnen. Het idee was dat ‘t autootje ‘de man des huizes’ zou aan te spreken. En dat deed ‘t kennelijk: want het werd een absolute topper met als kers op de taart de Corsa GSi met 100 pk én een dieselmotor. Vanaf 1985 was de Corsa er ook in vijfdeurs model en in totaal heeft Opel er 3,1 miljoen van gebouwd. Dus mocht je een opel corsa kopen, er zal er vast nog wel eentje te koop staan uit deze serie om op de kop te tikken!

Opel Corsa B 1993 tot 2000: ladies darling

Ondanks het succes van de Corsa A werd in Rüsselsheim besloten om de opvolger te positioneren als een echte vrouwenauto. De Corsa oogde ineens een stuk ronder en zachter dan de oude versie. Gelardeerd met ‘schotelvormige’ koplampen die de auto een extra schattig uiterlijk gaven. Ook werd hij 10 centimeter langer en van binnen ruimer. Ook was hij een stukje veiliger dan zijn voorganger door onder meer ABS-remmen, bescherming tegen zijdelingse botsingen en airbags vóór. Deze ‘ladies darling’ was wereldwijd erg succesvol, de verkoop bereikte de 4 miljoen.

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

Opel Corsa C 2000 tot 2006: hit

Er moest een nieuwe komen, maar het ontwerp was bewust een vervolg op zijn succesvolle voorganger. De Corsa groeide opnieuw met tien centimeter en meette in totaal 3,84 meter lang. Hij kreeg een langere wielbasis, waardoor de ruimte binnenin ook sterk toenam. Verfijnde benzinemotoren en nieuwe turbodieselmotoren zorgden voor een lager brandstofverbruik en de laagste emissiewaarden toentertijd. Ook de Corsa C werd een hit en, er werden 2,5 miljoen exemplaren van verkocht.

Opel Corsa D 2006 tot 2014: still going strong

Vanaf de D gaan de drie- en vijfdeurs versies hun eigen weg: de driedeurs Corsa heeft een unieke, coupé-achtige styling gericht op sportieve klanten, net als de oorspronkelijke Corsa A. De vijfdeurs variant wordt een ruime, volwaardige gezinsauto. De Corsa D was nog geen vier meter lang, maar is gegroeid tot precies 3,999 meter. Ook werden de motoren nog zuiniger. Van de Corsa van de vierde generatie werden meer dan 2,9 miljoen exemplaren verkocht.

Opel Corsa E 2014 tot 2019: voor de familie

Dit is de eerste Corsa die de grens van vier meter lang overtreft, hij is comfortabeler dan ooit en biedt allerlei luxe-opties: van verwarmbaar stuurwiel, stoelverwarming tot parkeercamera’s en slimme technieken om je smartphone te koppelen aan de auto. Het sportieve topmodel van de Corsa is aanvankelijk de 152kW (207pk) Corsa OPC en later de Corsa GSi met 110kW (150pk). Dynamisch, praktisch en stijlvol. Ook de Corsa E doet ‘t in de verkopen best goed, met ongeveer 1,3 miljoen verkochte exemplaren

Opel Corsa F 2019 tot nu: duurzaam

Voor het eerst ook beschikbaar als batterij-elektrische, emissievrije auto voor iedereen. Daarnaast zijn er tal van rij-assistentiesystemen zoals Forward Collision Alert met Automatic Emergency Braking en voetgangersdetectie die hem uberveilig maken. Hij meet inmiddels 4,06 meter maar is wel weer lager dan zijn oudere broers door een coupé-achtige daklijn. In landen als Duitsland en Groot-Brittannië is deze Corsa dan ook best verkocht. De scherpe lijnen langs zijn flanken maken hem modern en mysterieus tegelijk. Zijn grille is subtiel, met een mooie lijn die optisch doorloopt in de koplampen. Lees de rijtest die Rowan deed met de nieuwste Opel Corsa.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Lees hier onze rijtests met de Opel Corsa, van oud tot nieuw!

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Wereldrecord elektrisch rijden gevestigd!
Amsterdam was vrijdag 14 september dé plek voor elektrisch auto minnend Nederland....
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *