Dit zijn de categoriewinnaars van Women’s World Car of the Year 2023

Women's World Car of the Year 2-23- all Category Winners

De enige volledige vrouwelijke jury in de auto-industrie is er uit: dit zijn de Categoriewinnaars van Women’s World Car of the Year 2023. Ook dit jaar zal een van deze zes winnaars er op Internationale Vrouwendag (8 maart) vandoor gaan met dé Women’s World Car of the Year (WWCOTY) titel. Maar, voor het zover is zoomen we eerst in op deze welverdiende finalisten.

Het WWCOTY-team blijft groeien: de jury bestaat nu uit 63 autojournalisten afkomstig uit 45 landen, verspreid over vijf continenten.  Samen selecteerden zij de top van de top als het gaat om veiligheid, rijden, comfort, technologie, design, efficiëntie, impact op het milieu en prijs-kwaliteitsverhouding. Geen enkele stem werd willekeurig gegeven en het stemproces vond plaats onder toezicht van internationaal accountancy kantoor Grant Thornton in New Zealand. Het was geen gemakkelijke taak, but they got the job done. Vanuit Nederland zitten Odiel Mennink en Rowan Peperkamp van FemmeFrontaal in de jury.

We feliciteren de Categoriewinnaars van Women’s World Car of the Year 2023:

Urban Car: Kia Niro

Category Winner -urban car - Women's World Car of the Year 2023

Hij is ruim, praktisch, veilig, gemakkelijk te besturen, met verschillende milieuvriendelijke aandrijflijnen om uit te kiezen (HEV, PHEV en EV) en een zeer laag brandstofverbruik.

Performance Car: Audi RS 3

Category Winner -Performance Car - Women's World Car of the Year 2023

Een zeer sportief model waarin alle technologie is verwerkt die Audi heeft ontwikkeld op het circuit.

Odiel Mennink – Netherlands

“Audi has made the new RS 3 the driver’s car it should have always been. Anyone with a bit of driving skills can get the most out of the car within a few laps. It looks spectacular, is compact and is easy to correct by counter-steering.”

Family SUV: Jeep Avenger

Category Winner - Family Car - Women's World Car of the Year 2023

Het eerste 100% elektrische voertuig van Jeep heeft een zeer geslaagd design en uitstekende terreincapaciteiten ondanks zijn voorwielaandrijving.

Sara Soria – Spain

“With the Avenger, Jeep makes the leap to electric cars with a compact family SUV that retains the brand’s DNA in both design and off-road performance.”

Large Car: Citroën C5 X

Category Winner -Large Car - Women's World Car of the Year 2023

Hij biedt uitzonderlijk comfort, zeer veel ruimte en een zeer aantrekkelijk design. Verkrijgbaar met benzine- en hybride motoren.

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

Large SUV: Nissan X-Trail

Category Winner -Large SUV - Women's World Car of the Year 2023

Dit is een grote SUV met veel binnenruimte en zeven zitplaatsen. Hij is efficiënt op lastig terrein en wordt aangeboden met Nissans e-power technologie.

Christina Myrto Stathaki – Greece

“The Nissan X-Trail gives a smooth, quiet, refined driving experience with lots of safety features.”

4&4 and Pick-up: Ford Ranger

Category Winner -Pick-up and 4x4 - Women's World Car of the Year 2023

Een betrouwbare, stijlvolle en charismatische pick-up. Hij verplaatst zich met gemak over elk terrein. Even efficiënt als een terreinwagen, en praktisch dankzij de laadbak.

Maxine Ashford – United Kingdom

“The Ford Ranger is a reliable, stylish and go-anywhere pick-up truck that has class and charisma. It also provides the ideal alternative to the constant stream of SUVs flooding the market.”

Stay tuned: de ‘Supreme Winner’ wordt op 8 maart bekend gemaakt

Internationale Vrouwendag kunnen we ook dit jaar weer aftrappen met de bekendmaking van Women’s World Car of the Year. Deze zes categoriewinnaars gaan nog één keer met elkaar de strijd aan in de laatste beoordelingsronde om de winnaar van WWCOTY’s topprijs te bepalen.

Over WWCOTY-jury

Women’s World Car of the Year is de enige autoprijs ter wereld die uitsluitend wordt bepaald door vrouwelijke autojournalisten. Opgericht in 2009 door de Nieuw-Zeelandse autojournalist Sandy Myhre. Momenteel is Sandy erevoorzitter, en Marta García uit Spanje is uitvoerend president.

Het doel van de WWCOTY-award is om de beste auto’s van het jaar te kiezen. Dit zijn geen ‘vrouwenauto’s’, want zoiets bestaat niet. De stemcriteria zijn gebaseerd op dezelfde principes die een autokoper hanteert bij het kiezen van een auto. Bij het uitbrengen van de stemmen wordt onder meer rekening gehouden met aspecten als veiligheid, kwaliteit, prijs, design, rijgemak, voordelen en ecologische voetafdruk.

Lees ook:  Maak kennis met de snelste (en duurste) elektrische cabriolet: de Maserati GranCabrio Folgore

Maar naast het kiezen van de beste auto’s van het jaar, is het doel van de prijs ook om zichtbaarheid te geven aan vrouwen in de autowereld. In de auto-industrie is het aandeel vrouwen (14-25%) nog gering en ook als gaat om de aanschaf van auto’s wordt nog steeds gering aandacht besteed aan de vrouwelijke autokoper. Women’s World Car draagt bij aan het laten horen van al die vrouwelijke stemmen, op alle continenten. 

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Meest gerecyclede auto van 2018: Ford Ka
Tegenwoordig wordt in Nederland 98,6%(!) van een auto gerecycled of herbruikt, zodra...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *