Rijklaarmaakkosten: zin of onzin?

Ik kan het me nog goed herinneren, zo blij als lammetje in de wei was ik met mijn splinternieuwe auto. Compleet met alle opties die ik wilde en precies passend binnen mijn budget. Maar toen zag ik op de rekening nog een fix bedrag staan onder de noemer ‘rijklaarmaakkosten’. Dat was méér dan 6 procent van wat de stadsrakker zelf kostte! Het blije lammetje in mij verstijfde helemaal. Als ik schoenen koop verwacht ik toch ook niet dat er nog bijkomende kosten worden berekend voor de dustbag, de schoenendoos en de draagtas? Daar wil ik meer van weten.

Rijklaarmaakkosten: zin of onzin? 
De rijklaarmaakkosten gaan zitten in het transport van de auto vanuit de fabriek naar de dealer, de kentekenplaten, het poetsen, tanken en per automerk afhankelijk een veiligheids- en/of onderhoudspakket. Deze kosten zijn dus zeker noodzakelijk. Maar deze bedragen verschillen behoorlijk per merk. Vooral de premium merken (denk aan Audi, Mercedes, Volkswagen) gaan helemaal los. Denk hierbij aan bedragen boven de €1000 euro per auto! Bij occasions is dit bedrag lager omdat de auto dan al met kentekenplaten bij de dealer staat, daar hoeft dan natuurlijk ook niet meer voor betaald te worden.

Dealer afhankelijk
Daarbij worden rijklaarmaakkosten meestal vanuit de importeur geadviseerd aan de dealers. Ook is het ene automerk wat vollediger in zijn pakket dan andere automerken. Denk hierbij aan het toevoegen van een veiligheidspakket met EHBO kistje e.d. Dit zijn dus geen vastliggende kosten en de dealer kan in de meeste gevallen hier zelf de hoogte van bepalen. Kijk, dat biedt mogelijkheden voor bij de aankooponderhandelingen!

Tip voor de koper: Vraag van te voren dus altijd wat de rijklaarmaakkosten zijn zodat je dit mee kan nemen in je budget.

Tip voor de verkoper: Ben je autodealer dan doe je goed aan ook deze kosten inzichtelijk te maken en niet weg te moffelen op de offerte. Beter nog: verwerk deze kosten bij occasions al meteen in de vraagprijs, dan is daar in ieder geval geen onduidelijkheid meer over.

Happy carshopping!

Bron: Consumentenbond.

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Auto’s kijken in paleizen
Voor de 92ste keer opende de Autosalon in Brussel van 16 tot...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *