FemmeFrontaal schoonheidstips voor je auto

Tijdens een dagje shoppen besteed je een fortuin aan spulletjes om de beste versie van jezelf te creëren. Je haartjes krijgen een hennabehandeling, je voetjes nieuwe pumps, je huidje het beste product voor een egale teint en je billetjes een feestjurk om in te shinen. Maar hoe zit het met je auto?

Tijdens een dagje shoppen besteed je een fortuin aan spulletjes om de beste versie van jezelf te creëren. Je haartjes krijgen een hennabehandeling, je voetjes nieuwe pumps, je huidje het beste product voor een egale teint en je billetjes een feestjurk om in te shinen. Maar hoe zit het met je auto?

Een paar tips van FemmeFrontaal om je geliefde vierwieler net zo te verwennen als jezelf:

1. Kleine en grote beurt
Je gaat zes keer per jaar naar de kapper. Eén keer per maand naar de schoonheidsspecialist. Ook je auto verdient af en toe een welnessbehandeling. Het is niet slim om je auto dit niet af en toe te gunnen. Je vierwieler bestaat namelijk uit een miljoenen mechanische- en elektrische onderdelen,  die kunnen kapot, roesten en/of slijten.  Eén keer per jaar een grote beurt en één per jaar een kleine beurt bij de autogarage voorkomt onverwachte kosten of slijtage. En je auto kan gerust mooi oud worden.

2. Wees lief
Je fashionable pumps bewaar je veilig in een schoenenkastje. Je nieuwe jurkje hang je netjes op in je kast. Maar je auto pleur je op een krappe parkeerplaats. Mits je een cheap ass gooi- en smijtauto hebt, prima. Maar heb je dieper in de buidel getast voor je vier wielen en ben je trots op je nieuwe hunk.  Kijk dan uit waar je hem/haar parkeert. Zoek parkeerplaatsen op waar je meer ruimte hebt dan anders (ook makkelijker met in- en uitstappen) en kijk uit met stoeprandjes. Een velg vol krassen ziet er al snel uit als een panty met ladders. Niet chique.

3. Ban voedsel uit je auto
Dit is vooral verstandig als je kinderen hebt of tijdens de hongerklopuren in de auto zit. Eten en stoffering gaan echt niet samen. Je auto én je kleren gaan ervan stinken. Maar wat te doen met een grommende maag terwijl je rijdt? Voorkom eten van voedsel dat onwijs kruimelt of plakt (zandkoekjes = killing voor de bekleding). Een Breaker, yes. Een reisbeker met fruitshake, yes. Kortom: wat slecht is voor je lijf is ook slecht voor de bekleding van je auto. En zorg bijvoorbeeld voor een klein prullenbakje of vuilniszakje in je auto. Of ga gewoon even met een broodje bal chillen bij de benzinepomp.

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

5 . Overgewicht
Je auto is net als je lichaam – een lichaam van 50 kg kan niet hetzelfde gewicht aan als een lichaam van 100 kg. Als een klein mannetje een flinke dame optilt verknalt hij waarschijnlijk zijn rug. Ook auto’s hebben zo hun beperkingen. Als je geen werkmansauto hebt, behandel hem dan ook niet zo. In de papieren van je auto staat precies aangegeven hoeveel  laadvermogen hij aankan voordat hij door zijn wielen zakt. En ook niet ieder spaarbrandertje op wielen (Kia Picanto, Toyota Aygo) heeft voldoende trekkracht om een aanhanger te trekken. Better save than sorry.

6 . Opgepompt
Een goede set banden is evenzo belangrijk als een paar goede hardloopschoenen. Dus zorg ervoor dat deze banden voldoende profieldiepte hebben en schaf in de winter (voor de veiligheid van jezelf en die van anderen) speciale winterbanden aan. Wat is het verschil tussen een zomerband en winterband? Vergelijk het maar met je favoriete dag- en nachtcrème. Overdag wordt je huid aan andere omstandigheden blootgesteld dan in de nacht en daarom heeft jouw velletje ook andere ingrediënten/bestandsdelen nodig dan ‘s nachts. Lees hier meer over ‘het veilige rubber‘.

10. Leer rijden
Okay, je hebt je rijbewijs. Dus je weet hoe je moet rijden. Misschien niet helemaal. Een speciale rijvaardigheidscursus, bijvoorbeeld slipcursus, leert je gevaren te herkennen en te voorkomen. Ook leert het je wat je moet doen bij een glad wegdek, hoe je uit een slip komt of de meest perfecte noodstop maakt. Belangrijke vaardigheden om jezelf én je auto heel te houden. Het is de investering zeker waard als je meer zelfverzekerd achter het stuur wilt zitten én je hebt op zo’n dag ook nog eens onwijs veel lol.

Lees ook:  XPENG P7 Performance: De proef op de som

8. Gebruik kleedjes
Als we naar het bos of het wad gaan trekken we regenlaarzen of speciale (vaak foeilelijke) schoenen aan. Comfort en droge voetjes gaan voor schoonheid. Hetzelfde kan gezegd worden voor het interieur van je auto. Leg, als je gaat ravotten in het bos, matten over de tapijten voor bescherming. En, bij het vervoer van kleine kinderen en huisdieren, gooi standaard wat handdoeken of oude fleecedekens op de stoelen om de bekleding te beschermen. Je hebt er echt langer plezier van!
TIP! De Renault Captur heeft als enige auto afritsbare bekleding die je kunt wassen! Meer weten? Lees hier onze rij-impressie met de Captur en check de foto’s van het multifunctionele interieur.

9. Wasbeurt
Zou je naar bed gaan zonder vooraf de make-up van je gezicht te verwijderen? Of zou je een jurkje dat stinkt naar de kroeg van gisteren niet wassen? Maak je vierwieler daarom ook regelmatig schoon. Een carwash doet het heel snel voor je en als je vierwieler echt je grote liefde is was je hem gentle op de oprit of in een wascabine. Toe maar, laat hem/haar shinen in 2014!

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Vlog: FemmeFrontaal test de Dashcam Mio MiVue658
Misschien maakt iemand voor je een gevaarlijke manoeuvre en leg jij zomaar...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *