Hoe kies je de juiste banden?

De lente klopt aan de deur! Heb je al een afspraak gemaakt om je winterbanden te vervangen voor zomerbanden? Schaf je tweedehands rubber aan of spiksplinternieuwe? Welke maat banden heb je nodig? En waar koop je nieuwe banden? Wij hebben wat tips voor je!

1. Soort band
Grofweg genomen heb je vier soorten banden om uit te kiezen: zomerband, winterband, vier seizoenenband en sinds kort de CrossClimate band. Winterbanden zijn wel zo veilig bij ritten in sneeuw, hagel of als je regelmatig op ski-vakantie gaat. Je merkt dan direct dat je met een winterband op natte, gladde en besneeuwde wegen meer grip hebt. Zodra de lentezon doorbreekt, kun je het beste overschakelen naar een zomerband of vier seizoenenband. De kwaliteit van een vier seizoenenband staat ter discussie omdat de band nooit de kwaliteit van zowel een zomer- als een winterband kan leveren. Een goed alternatief voor een band die je het gehele jaar door kunt gebruiken is de CrossClimate band, wat een zomerband is met winterkeuring (dus ook goedgekeurd voor winterse wegen in Duitsland). Zo’n band levert een soepeler rijgedrag op droog wegdek en minder verbruik dan een winterband of vier seizoenband in de zomer.

2. Tweedehands of nieuw
Kies je voor een tweedehandsband kijk goed naar de profieldiepte van de vintageband, zit er veel slijtage op het loopvlak van de band? Dat kun je checken door naar de groeven van de band te kijken, daar zitten kleine verhoogjes in. Als het loopvlak gelijkloopt met deze verhoogjes, dan heeft de band zijn minimum profieldiepte van 1,6mm bereikt en is hij rijp voor de schroot. Voor winterbanden is het advies om banden te vervangen vanaf 4mm. Over het algemeen geldt: hoe dieper de groeven in de band, hoe meer grip op de weg. Naast het loopvlak is het belangrijk dat je kijkt naar de leeftijd van de band. Het advies is je band om de zes jaar te verwisselen. Koop dan ook geen vintage band tussen de vijf en zeven jaar oud. De leeftijd checken doe je door naar de DOT-code op de zijkant van de band te kijken. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek, de laatste twee cijfers staan voor het productiejaar.

Lees ook:  FemmeFrontaal reed mee in de beroemde Zoute Grand Prix van België

3. Maat band
Je nieuwe banden moeten natuurlijk wel passen. Ook de bandenmaat vind je op de zijkant van de band. Het ziet er cryptisch uit, maar het belangrijkste om te weten is dat je er het aantal inches op ziet staan. Bijvoorbeeld 15, 16 of 17 (meest gangbare bandmaten). V is de code voor de maximum snelheid van de band (V = bv max 240 km per uur). M +S of M&S: Staat voor Mud en Snow en vind je dus vooral terug op winterbanden.

4. Kopen
Goede banden zijn van invloed op het vermogen van jouw auto om te versnellen. Maar ook belangrijk voor de remafstand en de wendbaarheid van de auto. Neem dan ook rustig de tijd om de juiste banden uit te kiezen. Online kan dat bijvoorbeeld op Oponeo. Ook bij jou in de buurt zijn veel aanbieders van zowel nieuwe als vintage banden. Ga langs of bel ze op als je het niet zeker weet! 5. Na het kopen Als je je nieuwe banden hebt ontvangen, dan laat je ze er bij een vakman onder zetten en goed uit te lijnen. Goed uitgelijnde banden voorkomt snelle slijtage van van de banden en bespaart brandstof. Als je niet zeker weet of de banden goed zijn uitgelijnd, rij dan eens op een veilige snelheid op een rustige weg en haal je handen een paar seconden van het stuur. Als de auto naar links of rechts trekt, dan moeten de banden nog een keertje goed uitgelijnd worden.

Lees ook:  Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Een kijkje in de achteruitkijkspiegel: retro auto’s we love
Af en toe achteromkijken, daar is niks mis mee; al helemaal niet...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *