10 onmisbare tips voor autorijden in de winter!

Brrr… wat is het gruwelijk koud!. Ik bekijk mijn weerapp nog eens extra goed. Shoot, het wordt glad op de weg. Voor de zekerheid zet ik de wekker een kwartiertje eerder om de auto morgenochtend ijsvrij te maken.. Voor iedereen die, net als ik, geen garage heeft en ook geen hippe auto met gadgets waarmee je de auto vanuit je bed al kunt ontdooien: top 10 onmisbare tips voor veilig autorijden in de winter!

Autorijden in de winter

  1. Zet de auto bij het parkeren NIET op de handrem. Bij vorst kan deze bevriezen en dan krijg je de auto écht niet meer van die handrem af!
  2. Smeer de rubbers van de portieren in met talkpoeder of siliconenspray om te voorkomen dat deze vastvriezen. Doe dit dus voordat het gaat vriezen en niet als de rubbers al vastgevroren zitten….
  3. Kom je ’s ochtends bij je auto en is je slot bevroren? Gebruik hiervoor een flesje met ontdooiingsmiddel (ruitontdooier bijvoorbeeld). Deze kun je ook gebruiken voor vastgevroren rubbers als je de vorige tip niet hebt opgevolgd. Enne…, bewaar het flesje niet in de auto (knipoog).
  4. Must om in de auto te hebben liggen: een ijskrabber! Dat werkt net wat sneller dan je voorruit krabben met een oude cd of je creditcard. Koop dan zo’n handige krabber met handschoen, dan zit je na het krabben niet met natte, bevroren handen achter het stuur.
  5. Dek de ruiten van je auto af met een doek als het gaat vriezen. Dan hoef je die ‘s ochtends alleen maar van de ruit te halen. Gebruik hiervoor niks wat gaat vastvriezen als het nat wordt  – karton, kranten – want dan ben je verder van huis.
  6. Deed jouw moeder dit vroeger ook? Niet doen! Gooi géén kokend heet water over je voorruit om deze te ontdooien! Hierdoor kan een barst in de ruit ontstaan, helemaal als je al een sterretje in de ruit hebt zitten.
  7. Is je auto eindelijk sneeuw- en ijsvrij maar heb je nu nog geen zicht omdat de binnenkant van de ruiten helemaal beslaan? Maak je eigen vochtvreter van een sok en wat kattenbakvulling.
  8. Heeft het flink gesneeuwd? Veeg dan ook even het pak sneeuw van je autodak. Want anders heb je die bij de eerste goede bocht of het eerste remmoment alsnog op de voorruit liggen en zie je weer niks.
  9. Leg winterbanden onder je auto. Met winterbanden heb je veel meer grip. Zo verkorten ze bij 50 km/u al je remweg op een besneeuwde weg niet met enkele, maar met tientallen meters. Met CrossClimates van Michelin kom je ook al een eind in de winter.
  10. Pas je rijstijl aan! Als het glad is of het sneeuwt, dan kun je nu eenmaal niet zo hard door de bochten als je gewend bent. Mits je een grote, lege parkeerplaats ontdekt, achterwielaandrijving hebt en adrenaline zoekt… (knipoog).
Lees ook:  Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

Comments

comments

Written By
More from Manon Pleiter
File bij de laadpaal: Tesla komt met ‘Model S for Kids’
Over een paar weken is mijn zoontje jarig. En dus ben ik...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *