Car-hacking: de nieuwste trend in autofraude

car-hacking

Waar Danny DeVito in 1996 in Matilda te zien was met een boor, gaat het terug draaien van een kilometer teller nu veel makkelijker. Sterker nog, er is helemaal geen sprake meer van het “terug draaien”.  Kilometerteller fraude kent een nieuwe truc die beter bekend staat als car-hacking. Met behulp van nieuwe software manipuleert een hacker gemakkelijk elke auto. Hartstikke strafbaar, maar het werkt snel, is gemakkelijk en kost bijna niks. Het cliché beeld van de boormachine kan vergeten worden.

Met de software is het simpelweg nog maar een kwestie van het gewenste aantal gereden kilometers invullen op een touchscreen. Of het nu gaat om een auto die pas een jaartje rondrijdt of om een echte oldtimer, binnen no time manipuleer je nu elke auto.  Voor hackers klinkt dit misschien als muziek in de oren, maar wij zijn er absoluut niet blij mee. Je zal maar het slachtoffer zijn en een tweedehands auto kopen waarvan de teller is teruggedraaid, of in dit geval, terug gezet. Dan betaal je niet alleen veel te veel voor jouw nieuwe auto, het kan ook nog eens leiden tot gevaarlijke situaties omdat je je simpelweg niet bewust was van de staat waarin de auto zich daadwerkelijk bekeerd. Dan loop je onverwachts tegen een hoop reparatie kosten aan. Uit cijfers van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) blijkt zelfs dat teller fraude in Nederland per jaar leidt tot ongeveer 160 miljoen euro aan kosten.

Gelukkig is het kopen van een auto waarbij kilometerteller fraude is begaan makkelijk te voorkomen. Bij de RDW kun je voor slechts 2 euro een tellerrapport aanvragen. Al 25 jaar kent Nederland een systeem dat tellerstanden registreert en met elkaar vergelijkt. Vergeet hier dus geen gebruik van te maken als je in het proces bent van een tweedehands auto kopen. Zo voorkom je nare verassingen en onnodige kosten.

Lees ook:  Lexus LBX: de kleinste Lexus ooit

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Ga dit zien: 41.999 led lampjes op een Lexus IS!
Nu ben ik zelf een grote Dua fan en over Ansel Elgort...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *