Hoe ouder de bestuurder, hoe ouder de auto. Of niet?

boven de 40

Stel dat je nu een auto gaat kopen. Kies je dan voor een tweedehands auto of een nieuw exemplaar? Als je boven de 40 jaar bent, is de kans groot dat je voor een nieuwe auto gaat. Dat blijkt tenminste uit onderzoek van Independer onder haar klanten in de periode 1 januari t/m 31 juli 2017. De meest populaire nieuwe auto is de Renault Clio, op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Renault Captur.

Mensen boven de 40 jaar kopen vaker een splinternieuwe auto

Bij het kopen van een andere auto zijn het vaak mensen boven de 40 jaar die voor een nieuwe auto kiezen. Van de bestuurders tussen de 41 en 70 jaar koos namelijk 4,7% voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit percentage slechts 1,5%. Mensen boven de 40 jaar kiezen dus ruim drie keer zo vaak voor een spiksplinternieuwe auto.

Waarom zij kiezen voor een nieuwe auto

Maar waarom kiezen mensen tussen de 41 en 70 jaar vaker voor een nieuwe auto? Hiervoor zijn een aantal redenen te benoemen:

 • Mensen van boven de 40 verdienen over het algemeen meer dan ze tien jaar daarvoor deden en hebben vaak gespaard. Daarbij is het een periode waarin eventuele kinderen het huis uitgaan en de maandelijkse vasten dalen. Een nieuwe auto kan dan een goede investering voor hun toekomst zijn.
 • 41- tot 70-jarigen hebben vaak aardig wat schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor betalen zij per maand minder premie voor hun autoverzekering. Deze besparing steken zij vervolgens in de aanschaf van de auto zelf.
 • Een nieuwe auto vraagt minder onderhoud en vaak is hij zuiniger in gebruik. Dit neemt onzekerheid weg en zorgt voor lagere variabele lasten. Het lijkt erop dat mensen boven de 40 deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan veertigminners.
Lees ook:  Aanhanger huren? Je hebt alleen je smartphone nodig! Zo werkt Smartbak

Wat zijn de meest populaire auto’s boven de 40?

Het is dus duidelijk dat veertigplussers de voorkeur geven aan een nieuwe auto. Maar voor welke auto kiezen ze dan? Dit is de top 5 nieuwe auto’s onder bestuurders van 41 tot 70 jaar:

 1. Renault Clio
 2. Kia Picanto
 3. Renault Captur
 4. Fiat 500
 5. Ford Fiesta

Bij mensen onder de 40 jaar staan naast de Renault Clio, Kia Picanto en Ford Fiesta, de Volkswagen Polo en Seat Ibiza in de top 5.

Heb je voor een nieuwe auto ook een andere autoverzekering nodig?

Het kan geen kwaad om je autoverzekering af en toe tegen het licht te houden. Niet alleen als je een nieuwe auto koopt, maar ook als je bijvoorbeeld verhuist, minder in je auto rijdt of juist veel meer kilometers maakt. In al deze gevallen kun je het best in een paar minuten tijd een vergelijking van autoverzekeringen maken. Let hierbij op deze punten:

 1. De dekking die bij je past

Maak een vergelijking van autoverzekeringen aan de hand van je eigen gegevens en wensen. Zo zie je welke dekking bij je past en hoeveel dit per maand kost.

 1. Nieuwwaarderegeling bij je autoverzekering

Bij sommige autoverzekeringen zie je dat je er een nieuwwaarderegeling van 1, 2 of 3 jaar bij krijgt. Dit kan handig zijn voor je nieuwe auto: je krijgt dan bij diefstal of total loss de volledige nieuwwaarde van je auto vergoed.

 1. Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Als je een nieuwe auto koopt, krijg je er bij de dealer vaak één of meerdere jaren pechhulp bij. Als deze pechhulpverzekering overeenkomt met je wensen, kun je eventuele andere pechhulpverzekeringen stopzetten om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

 1. Ingangsdatum autoverzekering
Lees ook:  Déze SUV wint de Women's Worldwide Car of the Year Award 2024

Je nieuwe autoverzekering moet ingaan voordat de auto op je naam staat. Zorg daarom dat je een autoverzekering hebt afgesloten vóórdat je je nieuwe auto ophaalt.

 1. Zeg je vorige autoverzekering op

Als je je auto hebt verkocht, kun je de verzekering vanaf dat moment stopzetten. De meeste verzekeraars willen dan een bewijs hebben dat de auto niet meer op je naam staat: het vrijwaringsbewijs. Je krijgt dit bewijs als je je auto verkoopt of naar de sloop brengt.

#spon

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Sneak peek Smart fortwo cabrio
Het stadslievelingetje Smart introduceert binnenkort op de autobeurs in Frankfurt de nieuwe...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *