De risico’s van smartphonegebruik in de auto

autoverzekering, hands free bellen, smartphonegebruik

Iedereen doet het weleens, jij stiekem vast ook: bellen of appen achter het stuur. Een op de tien automobilisten geeft aan soms zijn of haar smartphone te gebruiken in de auto. Wist je dat de kans op een ongeluk daarbij tien keer groter wordt? En dat niet alleen, ben je eigenlijk wel verzekerd als je je smartphone in de auto gebruikt?

Stijging autopremie

De komende jaren gaat de premie van de autoverzekering waarschijnlijk omhoog en volgens verzekeraars is dat te danken aan het feit dat steeds meer mensen hun smartphone gebruiken in het verkeer. De laatste jaren stijgt het aantal ongelukken op de hoofdwegen erg, blijkt uit cijfers van Nederlandse verzekeraars. In een jaar tijd moest er bij 26.000 ongelukken een bergingsbedrijf aan te pas komen, dat is 27 procent meer dan vier jaar geleden. Volgens de verzekeraars komt dit omdat steeds meer mensen hun smartphone in de auto gebruiken. En ook bij ons vrouwen gaat het fout, al kunnen we volgens zeggen meerdere dingen tegelijk.

Het CBS meldde in mei ook al dat het aantal verkeersdoden toeneemt. Op dit moment is de tweede kamer bezig met het verhogen van boetes voor telefoongebruik in de auto, ze willen het net zo zwaar laten wegen als rijden onder invloed.

Handsfree bellen

Wist je dat handsfree bellen ook niet veilig is? Door het telefoongesprek heb je je aandacht niet meer 100 procent op de weg, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat bellende automobilisten trager reageren op potentieel gevaarlijke situaties zoals gladheid of een overstekend kind. Ook het bedienen van een smartphone die in een houder staat is trouwens verboden en kan je duur komen te staan. De boete voor tijdens het rijden een telefoon in je handen hebben staat op dit moment op € 230,-. Niet doen dus!

Lees ook:  Welke verzekering kun je afsluiten voor jouw bolide?

Vergoeding autoverzekeraar schade

Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering als je je smartphone gebruikt? In Nederland ben je verplicht om je auto minstens WA te verzekeren. Dat betekent dat je verzekerd bent voor alle schade die je bij een ander veroorzaakt. Wanneer je dus een aanrijding veroorzaakt, dekt jouw verzekering alles. Maar mocht nu blijken dat je op je telefoon bezig was en daardoor het ongeluk kreeg, kan dit flinke gevolgen hebben. Het is vandaag de dag nog lastig aan te tonen of een ongeluk is veroorzaakt door telefoongebruik, maar als de verzekeraar het kan bewijzen kun je alles terugbetalen. En in het geval van letselschade kan dat heel erg veel zijn.

Schade terugbetalen

Je hebt ook nog een allriskverzekering, dan ben je verzekerd voor schade die je zelf maakt. Maar ook hier geldt: als je verzekeraar kan bewijzen dat jij tijdens het rijden druk was op Facebook of aan het bellen was, krijg je geen cent vergoed. Als de schade al is vergoed kun je het terugbetalen. En dan is het bijzonder vervelend als je enkel en alleen een klein ongeluk veroorzaakt omdat je zo druk was met appen. Overigens is het in sommige gevallen slimmer om je schade niet te claimen, omdat het schadevrije jaren en eigen risico kost – maar dat staat natuurlijk los van heel dat smartphone gebruik behind the wheel. Al met al scheelt het je een hoop geld en gedoe als je je telefoon gewoon in je tas laat in de auto. App je vriendinnen door gewoon voor en na de rit.

Lees ook:  Naar deze vijf auto’s waren jullie het meest nieuwsgierig in 2023

Safe Drive Pod

Vind je het dan echt heel erg moeilijk om van je smartphone af te blijven omdat je van alles wilt checken? Schaf dan de Safe Drive Pod aan. Dat is een kastje dat je telefoon tijdens de rit ‘onschadelijk’ maakt.

#spon

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Gastcolumn Maika: Panamerican Highway
Achter ons appartement loopt de de Panamerican Highway (PAH), die je, als...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *