Vrouwen zijn milieubewuster, maar kiezen we dan ook vaker voor elektrisch rijden?

Autoverzekering, elektrisch rijden

Denk jij dat vrouwen milieuvriendelijker zijn dan mannen? Dan heb je gelijk. Onderzoekers doen al decennia lang onderzoek naar milieuvervuiling op basis van geslacht. Hieruit blijkt dat vrouwen daadwerkelijk duurzamer bezig zijn dan mannen. Goed van ons! Trots. Kiezen we dan ook vaker voor een elektrische auto? Waardoor ontstaat het verschil in duurzaamheidsgevoel en kan het binnenkort zo zijn dat juist mannen duurzamer bezig zijn?

Milieuvriendelijk lijkt een vrouwending

Vrouwen nemen de klimaatverandering doorgaans serieuzer dan mannen. Denk je aan milieuvriendelijk, dan is er een grote kans dat je denkt aan vrouwen. Gevolg hiervan kan weer zijn dat mannen, onbewust, vaker wegblijven van duurzaamheid. Het is dan ook niet voor niets dat fabrikanten van elektrische auto’s het vaker en vaker gooien op aspecten als vermogen en acceleratie van de elektrische auto, in plaats van over hoe milieuvriendelijk de auto’s zijn. Dit om de wagens voor mannen ook aantrekkelijker te maken.

Autorijden zorgt voor verschil beoordeling

Toch blijkt uit al die onderzoeken dat er op energiegebied eigenlijk geen verschil te zien is. Evenveel mannen als vrouwen hebben namelijk geen idee hoeveel energie zij verbruiken en besparen. En nu komt het; het grote verschil in milieuvriendelijkheid wordt veroorzaakt door autorijden. Dit omdat mannen veel meer brandstof verbruiken, omdat zij vaker achter het stuur zitten. Dit is zo in gezinnen, waar de man toch nog vaak de bestuurder is, maar tussen single mannen en vrouwen is ook een verschil in gebruik te zien.

Mannen kunnen duurzaamste worden

Vrouwen kopen – hè verrassing – vaker kleding, voeding en cosmetica. Alleen is de vervuiling die ontstaat bij de hoeveelheid producten die vrouwen kopen niet hoog genoeg om de mannen van de ‘troon’ te stoten. Maar… dat betekent niet dat daar geen verandering in gaat of kan komen. Mannen rijden dan wel meer, maar mannen kiezen tegenwoordig ook vaker voor een elektrische auto. Ook rijdt de helft van de mannen zo’n 20 procent van alle kilometers elektrisch. Daarmee kan er een verschuiving gaan plaatsvinden en kunnen mannen uiteindelijk duurzamer worden bevonden dan vrouwen.

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

CO2-uitstoot per jaar

In 2016 bleek dat vrouwen met autorijden gemiddeld 9 ton CO2-uitstoot veroorzaken per jaar. Bij mannen ligt dat gemiddelde op 13 ton. In totaal, met andere invloeden erbij, maken mannen zich nu nog schuldig aan 32 ton CO2-uitstoot per jaar, waar dat bij vrouwen 30 ton is. Dat brandstofverbruik heeft dus behoorlijk wat invloed. Als vrouwen de duurzaamheidstitel willen behouden, zouden we toch nog wat vaker moeten gaan kiezen voor elektrisch rijden. Elektrisch rijden is behoorlijk wat beter voor het milieu. Wel wordt er bij het bouwen van de auto wel meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan bij auto’s die op een andere brandstof rijden. Maar de uitstoot tijdens het rijden compenseert dit zo erg, dat elektrische auto’s nog steeds veel duurzamer zijn. Dit wel vooral als je kiest voor het opladen met groene stroom.

Denk goed na over de aanschaf van soort auto

Ben jij op zoek naar een nieuwe auto? Denk dan goed na over de aanschaf en zoek een auto die goed bij je past. Elektrische auto’s zijn wat duurder in aanschaf en je betaalt vaak een wat hogere premie voor de autoverzekering. Dit omdat de auto zwaarder is door de accu (en gewicht bepaalt deels de premie), maar ook doordat de auto wat duurder is in aanschaf en dus ook bij het vervangen van beschadigde onderdelen meer kosten met zich meebrengt. Wel ben je qua brandstof (want: elektrisch) voordeliger uit; wat uiteindelijk kan zorgen voor lagere autokosten. Denk dus vooral nog eens na over de aanschaf van een elektrische wagen, want wij kunnen zo zorgen voor een beter milieu.

Lees ook:  Wil je weten: dit zijn de kandidaten voor WWCOTY 2024 

Vrouwenauto Fiat 500 ook elektrisch

Tip: de Fiat 500 – dé nummer één vrouwenauto – is er ook in een elektrische variant. Wel zijn deze helaas alleen in Californië en Oregon te krijgen (of gewoon importeren). Maar… naast deze Fiat 500 zijn er zeker nog veel meer schattige elektrische wagens op de kop te tikken.

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Vlog: Evelin scherpt haar drifting skills aan!
Autorijden is leuk, goede wagenbeheersing is beter! Evelin scherpte haar drifting skills...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *