Nederlandse automobilist heel zelfverzekerd over rijgedrag

tweedehands auto

We zijn allemaal pretty overtuigd van onszelf als het aankomt op autorijden en inparkeren! Bijna iedere Nederlandse automobilist (99%) ziet zichzelf namelijk als een gemiddelde of betere chauffeur. Als dat zo was hadden garagebedrijven en verzekeraars niet zoveel werk (knipoog).

Hahahaha

En het ergste, slechts 1 procent vindt zichzelf een slechtere chauffeur dan de gemiddelde Nederlandse bestuurder. De overige 99 procent beoordeelt zichzelf als een gemiddelde chauffeur (60 procent) of zelfs beter dan gemiddeld (39 procent). Dat blijkt uit de Rijgedragmonitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier in opdracht van EasyPark.

Roze bril

We overschatten niet alleen ons eigen rij- en parkeergedrag, maar ook dat van onze partners. Slechts 7 procent vindt dat zijn of haar partner slechter dan gemiddeld rijdt. Van de overige 93 procent vindt 60 procent zijn of haar partner even goed als de gemiddelde Nederlandse chauffeur, en 33 procent beoordeelt hem of haar zelfs als beter dan de gemiddelde automobilist.

Parkeren: man vs. vrouw

Het onderzoek laat wel grote verschillen tussen mannen en vrouwen zien, bijvoorbeeld als het gaat om parkeren. Zo rijden vrouwen (44 procent) vaker dan mannen (27 procent) nog even door om een andere parkeerplek te zoeken om te voorkomen dat ze moeten fileparkeren. Mannen (22 procent) vinden bovendien vaker dat zij best wel even op de stoep of het fietspad mogen parkeren als zij geen parkeerplaats kunnen vinden. Vrouwen geven minder vaak aan dat te doen (8 procent). Ook krijgen mannen (33 procent) bij het parkeren over het algemeen vaker een boete voor het overschrijden van de betaalde parkeertijd dan vrouwen (24 procent).

Lees ook:  De Volvo XC40 uitgeroepen tot Zakenauto van Jaar 2024

 “Een verklaring voor deze overschatting zou kunnen liggen in het feit, dat autorijden voor veel mensen een automatisme is. En iets wat ‘op de automatische piloot’ gaat, beoordelen mensen vrijwel nooit als slecht of minder goed dan gemiddeld.” zegt Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog.

Wil jij ook controle over jouw auto hebben?

Autolicious Events organiseert rijvaardigheidstrainingen voor lezers van FemmeFrontaal. Meer info vind je hier!

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Truth or dare in de Smart fortwo cabrio
De nieuwe Smart fortwo cabrio kun je open rijden. Maar hoe open...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *