Help! Hoe financier ik mijn auto?

nieuwe auto

Een andere auto kiezen, is al een vak apart en dan moet je ook nog bedenken hoe je de auto gaat financieren. Sla je je spaarvarken kapot, ga je geld lenen of toch (private) leasen? Dat is soms nog onbekend terrein en kan al snel keuzestress veroorzaken, wat de hele procedure natuurlijk niet veel makkelijker maakt. Dus moet je nog kiezen? Wij geven je inzicht in de verschillende opties!

Dag spaarvarken

Het kan natuurlijk zijn dat je elke eerlijk verdiende cent op zij hebt gezet om daar later een mooi bakkie van te kunnen betalen. Een hap uit je spaarrekening, maar dan is de auto wel helemaal van jou en hoef je je geen zorgen te maken over maandelijkse afbetalingen etc.

Tip: zorg ervoor dat je ook spaart voor een buffer. De aankoop neemt een grote hap uit je spaarrekening en het is dan ook verstandig om rekening te houden met onvoorziene uitgaven.

Persoonlijker wordt het niet

Niet elk spaarvarkentje is even vetgemest, dus wijken sommige mensen uit naar een persoonlijke lening. Door online je auto te financieren met een persoonlijke lening heb je bijvoorbeeld duidelijk zicht op de einddatum, zodat je precies weet wanneer je de lening aflost. Ook kun je makkelijk het precieze bedrag lenen wat je nodig hebt voor een nieuwe auto en los je de lening maandelijks af tegen een vaste rente.

Tip: denk aan de levensduur van je auto bij het afsluiten van een lening. Een auto heeft een beperkte economische levensduur, dus het is een goede zet om je lening hierop af te stemmen. Als we kijken naar de gemiddelde gebruiksduur van een auto – 5 tot 6 jaar – is het verstandig om een looptijd van 60 tot 72 maanden te kiezen. Zo voorkom je een restschuld wanneer de auto (financieel) is afgeschreven.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Lease & relax

Ben je particulier en vind je het prettig om van tevoren te weten hoeveel je per maand kwijt bent aan je auto? Dan is private lease misschien een optie: een leaseconstructie bedoelt voor particulieren. Op deze manier rijdt je een nieuwe auto, waar je een vast maandbedrag voor betaalt – verzekeringen meegerekend.

Tip: bereken van tevoren – tot in detail – hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden met je private leaseauto. Je bepaalt namelijk vooraf hoeveel kilometer je gaat rijden en voor de extra kilometers die je rijdt, moet je ook extra betalen.

Auto van je eigen zaak

Voor je eigen onderneming heb je soms ook een auto nodig. Je kunt een auto op de zaak kopen of je privéauto zakelijk gebruiken. Je auto wordt – door de inkomstenbelasting – gezien als ondernemersvermogen en dus auto van de zaak wanneer je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, de auto gebruikt voor je onderneming en per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Onder deze voorwaarden kun je de volgende dingen aftrekken van de winst: afschrijvingen, onderhoud, parkeerkosten, verzekering en motorrijtuigbelasting. Koop je een auto speciaal voor de zaak? Dan mag je de aanschafkosten aftrekken van de winst, in afschrijvingen verdeeld over de jaren dat u de auto gebruikt.

Tip: Heb je al een auto en ga je deze voor je bedrijf gebruiken? Dan waardeer je dat auto op het moment dat je hem zakelijk gaat gebruiken. Op deze waarde mag je dan afschrijven.

Lees ook:  Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *