Jaguars en Land Rovers gaan de strijd aan met wagenziekte

Voor ons autoliefhebbers is er één ultieme happy place: achter het stuur. Maar wat als je onderweg naar je werk of tijdens die roadtrip waar je al maanden naar uitkijkt opeens groen ziet? Met een beetje geluk heb je nog nooit hoeven ervaren hoe het is om wagenziek te zijn, maar laten we realistisch blijven; voor de meeste onder ons zal dat niet het geval zijn. Jaguar Land Rover vond het tijd om dit probleem met beide handen aan te pakken.

Welzijnsscore

De grote vraag is natuurlijk: maar hoe dan? Want alhoewel zeven op de tien mensen er last van schijnen te hebben, is er verder niet mega veel bekend over wagenziekte. Voor velen zijn het de onverwachte manoeuvres die hun maag doet omkeren, waar anderen er ongeacht de rijstijl altijd last van lijken te hebben. Jaguar Land Rover ontwikkelde een algoritme dat niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor zijn of haar passagiers een zogenaamde ‘welzijnsscore’ berekent. De auto bestrijdt wagenziekte vervolgens door de voertuig- en interieurinstellingen automatisch aan te passen. Dit zou het effect van wagenziekte tot 60% moeten verminderen.

Voorspellend systeem

Nu bleek uit eerder onderzoek al dat ook de huidige Jaguar en Land Rover modellen rekening houden met de oorzaken van wagenziekte. Zo zouden de meervoudige elektrische stoelverstellingen en de plaatsing van het infotainmentsysteem in de Jaguar E-PACE wagenziekte verminderen. Het nieuwe algoritme gaat wel een stapje, of eigenlijk een paar flinke stappen verder dan dat. De techniek maakt namelijk gebruik van biometrische sensoren om de psychologische signalen van wagenziekte te herkennen. Dit in combinatie met alle verzamelde data over de effecten van rijgedrag is genoeg voor het algoritme om te voorspellen of je op het punt staat om ziek te worden. Hierdoor past je geliefde Jaguar of Land Rover zich dus al aan jou aan nog voordat je zelf ook maar iets van misselijkheid zult voelen.

Lees ook:  Lotus Eletre S: vorstelijk vertoeven

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
De Mercedes-Benz powervrouwen kalender 2017 verdient een plekje aan de muur!
Het nieuwe jaar is al weer in volle gang, en bij een...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *