Nationaal Occasion Onderzoek: elektrische occasions in trek

Volgens het Nationaal Occasion Onderzoek (NOO) 2019 blijkt dat de populariteit van EV’s op de occasionmarkt nu ook stijgt. De verkopen van gebruikte EV’s verdubbelden in 2018 en ook de statijd van EV’s daalde flink.

Tweedehands EV’s

Uit het onderzoek komt naar voren dat occasions steeds sneller verkocht worden. Het aantal stadagen was in 2018 gemiddeld 71 dagen. Vooral de jonge occasions – onder de 2 jaar – werden veel sneller verkocht. De stadagen van EV’s is sterkt gedaald, ondanks dat er meer gebruikte EV’s op de markt komen. Het aantal verkopen van occasions EV’s is in 2018 verdubbeld, wat de populariteit van elektrische occasions nog eens bevestigd. Tesla werd in 2018 het merkt met de kortste statijd: die daalde van 62 dagen in 2017 naar 36 dagen in 2018.

Grotere voorraden

Ondanks dat de statijd daalt, worden de voorraden aan occasions wel steeds groter bij de autobedrijven. Deze voorraden zijn maar liefst met 12% gestegen in 2018. Dit is de sterkte stijging in jaren. Deze grote voorraden brengen helaas een risico met zich mee. Mocht de economie stagneren en daarmee de vraag inzakken, worden autobedrijven geconfronteerd met het feit dat ze te veel auto’s hebben, waar ze ook lang mee blijven zitten. Om van de voorraad af te komen, zullen ze de occasions tegen een lagere prijs moeten verkopen.

Comments

comments

Lees ook:  Wat een snoepje en alleen in Italië: de nieuwe elektrische YPSILON
More from Rowan Peperkamp
Honda HR-V e:HEV: Eenvoudiger en functioneler dan de naam doet vermoeden
Wie aan de elektrificatie van Honda denkt, denkt waarschijnlijk aan de guitige...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *