Op trekhaak-les

Trekhaak

Het wordt tijd om de vakantie plannen concreet te maken voor de zomer! Een tropisch oord of een Europese bestemming? Met het vliegtuig of toch met de auto? Een hotelletje of toch met de caravan? Dat laatste heeft wat meer voeten in aarde, want je trekt toch een behoorlijk gewicht achter je auto. Daarom moeten we de waarde van een goede trekhaak niet onderschatten, dus we vertellen je alles wat je moet weten over een trekhaak!

De basics…

Verschillende trekhaken

Er zijn vaste, afneembare of wegdraaibare trekhaken. De trekhaken met een afneembare kogel voldoen aan exact dezelfde wettelijke eisen als een vaste trekhaak.

Kogeldruk

Een trekhaak wordt gebruikt om bijvoorbeeld een caravan, aanhanger of vouwwagen voort te trekken met een auto. Daarbij ontstaat kogeldruk. Kogeldruk is de naar beneden gerichte kracht die op de trekhaak rust. De kogeldruk bepaalt grotendeels het weggedrag van bijvoorbeeld je caravan. Maar de manier waarop jij je caravan belaadt, is weer bepalend voor de kogeldruk. Het is daarom belangrijk om je te houden aan de kogeldruk die voorgeschreven wordt door de fabrikant van de auto, trekhaak of caravan. Check daarvoor de papieren!

De trekhaak voor jou

Je kunt dus kiezen uit verschillende soorten trekhaken <>, maar wat is de beste keus? Wil je de goedkoopste optie? Kies dan een vaste trekhaak. Een afneembare of wegdraaibare trekhaak is duurder, maar garandeert wel onzichtbaarheid wanneer je de trekhaak niet gebruikt. Wil je de looks van je auto behouden? Kies dan voor een wegdraaibare of een afneembare trekhaak. Echter wordt een vaste trekhaak wel geadviseerd wanneer je deze wekelijks gebruikt.

Lees ook:  Vrouwen in de autosport: ‘talent heeft geen gender’

Eisen

Omdat je zoveel gewicht moet trekken, is het natuurlijk van belang dat de trekhaak aan de volgende veiligheidseisen voldoet.

Typegoedkeuring

Een trekhaak moet een typegoedkeuring hebben. Die vind je op het typeplaatje van de trekhaak. Ontbreekt die? Dan is het alleen toegestaan om een aanhangwagen te trekken die – inclusief de lading – niet meer weegt dan 750 kg. En daarbij: de aanhangwagen mag inclusief lading sowieso niet meer wegen dan het trekkende voertuig!

Kentekenplaat

Het is niet de bedoeling dat de trekhaak de kentekenplaat bedekt. Mocht dat wel het geval zijn, dan moet de kentekenplaat verplaatst worden. Het kenteken moet namelijk te allen tijden goed zichtbaar zijn.

Losbreekremkabel

Het kan natuurlijk zo zijn dat je caravan los komt van de auto. Als dit gebeurt, dan zorgt een breekkabel ervoor dat de caravanrem aangetrokken wordt. Zo zal de caravan geen eigen leven gaan leiden. Deze losbreekremkabel is verplicht voor een caravan met een oplooprem.

Foto header: stockfoto 123RF

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Aflevering #3 Kia CarTalks met Janice Deul
CarTalks, een format van Daily Drive Media in samenwerking met Kia, vertaalt...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *