Roadtrip: Verzot op Noord-Italie

Verzot op Italië. Dat ben ik. Met slechts anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam en een klein uurtje autorijden zit je binnen no time in een uiterst charmant dorpje op een knus terrasje aan een échte espresso. Voor mij reden genoeg om meer dan eens per jaar naar Italië af te reizen om met een huurautootje voor een paar dagen te snuffelen aan het Italiaanse leven.

Hoewel een week te kort is om heel Noord-Italië te ontdekken, kun je er toch een paar bijzondere plaatsen bezoeken waar je ‘inner-Italiaan’ he-le-maal blij van wordt. Van het wonderschone Gardameer tot het histiorische stadje Mantua. Wij bezochten vier bestemmingen die zich perfect lenen voor een romantisch autotripje!

Milaan

De grote stad waarop we vliegen en de huurauto weer inleveren, bewaar ik meestal voor het laatst. Een eenmaal in Milaan kan een extra koffer best nog eens van pas komen (knipoog). Maar je kunt natuurlijk veel meer doen dan shoppen in de hoofdstad van fashion en design. Milaan, overgoten door toeristen, staat namelijk ook bekend om haar indrukwekkende gotische Duomo kathedraal die in het hart van de stad staat. Rondom het plein – of ‘piazza’ in het Italiaans – is er leven alom met een mengelmoes van toeristen en lokale bevolking. Je kunt je hier gemakkelijk uren vermaken in cafés , winkeltjes of het bekijken van architectuur rondom het plein. Op een half uur flink doorstappen vanaf het plein, vind je even naast het grootste park van Milaan, Parco Sempione, een prachtig 15e-eeuws kasteel dat ooit de thuisbasis was van de eerste Hertog van Milaan. Tegen de avond is het prachtig verlicht!

Brescia/Desenzano

Autokenners weten het, Brescia is de thuishaven van de meest legendarische rally met historische auto’s in Europa. Daar start en eindigt de Mille Miglia. Op het renaissancistisch plein ‘Piazza della Loggia’ verzamelen ieder jaar in mei de meest exclusieve oldtimers. Een bruisende plek vol met locals en toeristen die van benzine snuiven en architectuur houden. Maar ook zonder brullende motoren is Brescia een klassiek stadje om voor even te verdwalen voordat je afreist naar het naastgelegen Desenzano aan het Gardameer. Desenzano is niet het meest authentieke Italiaanse plaatsje, maar oh zo fijn als je van vergezichten en het prachtige Gardameer houdt. Je kunt er prima vertoeven op het terrasje aan de oude haven, slenteren langs de brede promenade of een bootje huren om het Gardameer op te gaan.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Mantua (of Mantova)

Onderweg naar Parma stond Mantua hoog op ons lijstje, want sinds 2007 staat het oude centrum van Mantua op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het historische stadje met 50.000 inwoners wordt als een fort omringd door meren. Als we er naartoe rijden met onze huurauto zijn we al onder de indruk: ‘Waarom blijven we hier niet langer?’, is gelijk de gedachte. We maken een middagwandeling van Piazza Andrea Mantegna, waar we tussen de marktkraampjes de Basilica di Sant’Andrea vinden, een 15e-eeuwse kathedraal in renaissancestijl. Om de hoek dwalen we af naar de Piazza delle Erbe, een van de belangrijkste pleinen van Mantua. Ons favoriete plein is Piazza Sordello. Het is fijn om hier even te chillen met een Aperol Spritz, het Italiaanse marktleven (alleen op donderdag) te aanschouwen en te genieten van het aanzicht van Palazzo Ducale de belangrijkste kathedraal van Mantua.

Parma

Omdat in Italië de liefde door de maag gaat reizen we door naar Parma. De stad die bekend staat om twee dingen waar we geen genoeg van kunnen krijgen: prosciutto di Parma en Parmigiano-Reggiano. Hier eten de Italianen zoals het hoort met een focus op lokale, seizoensgebonden ingrediënten. Maar je kunt er natuurlijk veel meer doen dan alleen eten. Met zijn geplaveide straatjes, kleurrijke gebouwen en historische architectuur, is Parma erg charmant om doorheen te slenteren. Er is echt genoeg te doen: van chillen in Parco Ducale, een kijkje nemen in de prachtige Biblioteca Palatina, het Palazzo della Pilotta, de thuisbasis van de familie Farnese in de 16e eeuw, kijken naar klassieke kunst in één van de galerijen of wandel gewoon door de oude stad en stop bij alle kleine delicatessen winkels en boetiekjes die verborgen zijn in de straatjes. En sluit de dag af met een maaltijd in een van de traditionele trattoria’s van Parma. Het liefst zoeken wij er dan eentje op net buiten het toeristische centrum. Wij hebben voortreffelijk gegeten bij Ristorante Don Alfonso!

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

A presto

Ik kan altijd wel weer een reden bedenken om af te reizen naar Italië. Ben je ook van plan naar het land van wijn, ijsjes en pizza af te reizen? Dan kan ik je een roadtrip zeer aanraden als je Italië op je eigen tempo echt wil verkennen. Door zelf met een huurauto van Sunny Cars langs alle spots te rijden ben je flexibel, niet afhankelijk van het openbaar vervoer en kun je relatief veel zien in korte tijd. Mijn volgende roadtrip in Italië staat alweer gepland, in augustus. Aftellen dus! Zelf op pad in Italië? Met Sunny Cars kun je al 25 jaar met een gerust hart all-inroadtrippen in maar liefst 120 landen! De huursom is daarbij glashelder aangezien alle benodigde verzekeringen inbegrepen zijn.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Mazda CX-3: Je favoriete jeans
Jij hebt er vast eentje in je kast liggen: een favoriete jeans...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *