Groene kaart: wel of niet mee op vakantie?

Groene Kaart

Op een paar flinke stormavonden na lijkt de zomer eindelijk op gang te komen! Dat betekent roadtrips naar het westen voor bezoekjes aan het strand, maar ook de andere kant op, lekker de grens over. Maar heb je wel alles in orde met de autoverzekering wanneer je ons kikkerlandje in je vierwieler verlaat? Want die Groene Kaart; moet die nu eigenlijk mee? Maak je geen zorgen, wij hebben alles wat je moet weten over de Groene Kaart voor je op een rij gezet.

Ik ga op vakantie en neem mee: ja, ook een goede autoverzekering. Maar welke autoverzekering? De voor jou beste match valt online gelukkig heel gemakkelijk te achterhalen. Je autoverzekering berekenen en afsluiten is tegenwoordig zo gedaan. Maar wat neem je nou daadwerkelijk mee als je de grens over gaat? Dat is je namelijk Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart, beter bekend als de Groene Kaart.

Wel of niet mee op reis?

Binnen Nederland en in vrijwel heel de EU is de Groene Kaart meenemen al lang niet meer verplicht. Maar buiten de EU dien je dit bewijs wel degelijk bij je te hebben! Om het makkelijk te maken hebben we de landen waar je de originele Groene Kaart (tegenwoordig is het een pasje) echt bij je moet hebben even op een rijtje gezet:

 • Albanië
 • Bosnië (en Herzegovina)
 • Israël
 • Iran
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
 • Wit-Rusland

Ook als het niet verplicht is om hem bij je te hebben, is het natuurlijk heel handig om hem zo tevoorschijn te kunnen toveren. Gelukkig kun je hem tegenwoordig heel gemakkelijk opslaan in je telefoon en heb je hem bij een eventuele aanrijding zo bij de hand. Laten we hopen dat het niet nodig is, maar liever goed voorbereid dan later spijt. Happy roadtripping!

Comments

comments

Lees ook:  DIKKE BAKKEN: deze drie pk-kanonnen wil je op de oprit
More from Isabeau Kamphuis

Een geslaagde roadtrip: onze tips en tricks

Voor het geval dat je het nog niet door had (maar dan...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *